Florida’da Ketuba merakı

Florida’da gittikçe daha fazla Yahudi olmayan çift beraberliklerini ve aşklarını Ketuba ile belgelendiriyor.

- Kültür
16 Nisan 2012 Pazartesi

Yapılan bir araştırmaya göre son 10 yılda birçok Yahudi olmayan çift evlilik törenlerini Yahudi gelenek ve ritüelleri ile süsledi.

Kimisi ‘Hupa’ (Tallet, Yahudilerin dua ederken giydikleri kutsal şal) altında aşkları için yemin ederken kimisi de ayakları altında bardak yerine ampul kırıyor.

Yahudi düğünlerinde evlilik akdi gerçekleşir gerçekleşmez damadın ayağı ile bardak kırması bir gelenek.

Bardak kırma, her Yahudi’nin en mutlu anında bile Yahudilerin Kutsal Tapınakları Bet-Amikdaş’ın yıkılmış olduğunu ve daha yeniden inşa edilmediğini hatırladığını ifade eden bir gelenek.

Fakat Florida’da bazı çiftler işleri daha da ileri götürmüşler ve el yazması Ketuba ile evleniyorlar.

Yahudi evlilik geleneklerine göre dinen gerçekleşen evlilik yazılı bir akit ile yapılmak zorunda.

Tamamen kadının lehine yazılan bu akitte, (anlaşma) erkek eşine olan sorumluluklarını yazıp iki şahidin huzurunda imzalamak zorunda. Daha sonra şahitler ve evlendiren haham tarafından imzalanan Ketuba kadının ailesine veriliyor.

Fakat Floridalı çiftlerin Ketuba’sı daha çok  ‘Aşkımızın kanunları’ şeklinde yazılmış çiftlerin birbirine verdiği yazılı bir belge niteliğinde.

Floridalı Cindy Micheal tarafından işletilen www.shopketubah.com sitesinde isteyenler usta hattatların elinden çıkmış, el işi kenar süslemeleri ile bezenmiş, bir Ketuba ile aşklarını belgelendirebiliyorlar.