Tiyatroya sansür haberi büyük tepki topladı

Tiyatrokare’nin ‘Onca Yoksulluk Varken’ adlı oyununa Erzurum’da sansür uygulandığı haberi kamuoyunda büyük tepki topladı.

- Toplum
11 Nisan 2012 Çarşamba

Emile Ajar’ın romanından uyarlanan, Fransa’nın Arap mahallelerinden birinde, anneleri fahişelik yapan çocuklara evini açan bir Yahudi kadının hikayesini aktaran oyunun Erzurum’da oynanmasının sansürlenmesi ile ilgili haber büyük tepki gördü.

Saban, oyunun sansürlenmesinin nedeni olarak dekoru gösterdi. Dekordaki bir duvarda yer alan ‘Kahrolsun Faşizm’ ibaresinin sansüre neden olduğunu belirten Nedim Saban’a özellikle sosyal medyadan destek yağdı.

Ancak ilerleyen saatlerde Erzurum’un bazı yerel medya organlarında yer alan açıklamalarda olayın sansür olmadığı ifadeleri yer aldı.

Öncelikle söz konusu olayın Erzurum Belediyesi ile değil, Erzurum’un bir ilçesi olan Yakutiye Belediyesi ile yaşandığı açıklandı. Yakutiye Belediyesi, yaptığı açıklamada, olayın kesinlikle sansür olmadığını, Tiyatrokare’nin kendilerinden istediği 500 kişi kapasiteli kapalı salona sahip olmadıklarını belirtti.

Belediyeden yapılan açıklamada, “Belediye olarak, kapalı spor salonumuzun bulunmadığını, Yakutiye Kent Meydanında açık havada oyunun sergilenebileceğini söyledik. Kendileri açık havada oyunun oynamayacağını belirttiler,” denildi.