Yayın gelirinde zirvedeyiz ama...

UEFA, Kulüp Lisanslama Raporu, Avrupa futbolunun portresini ortaya koydu. Sizce Türkiye seyirci sayısı, transfer harcamaları, yayın geliri gibi kritlerde hangi sırada?

- Spor
11 Nisan 2012 Çarşamba

Finansal Fair Play ile kulüplerin mali, sportif, altyapı, idari ve hukuksal açıdan belirli bir standardı yakalamasını öngören UEFA, ‘Kulüp Lisanslama Raporu’nda, Avrupa futbolunun analizini ortaya koydu. 

Futbol Federasyonu’nun Tam Saha dergisinin nisan sayısında, UEFA’nın raporuyla ilgili detaylar yayımlandı. Avrupa’daki 734 kulübün incelendiği, 2010 yılı sonu baz alınarak hazırlanan mali bölümle ilgili bu raporda, kulüplerin gelirlerini yaklaşık 12,8 milyar Euro’ya yükselttiği, borçların ise hızlı bir artış oranıyla 19,1 milyar Euro’yu bulduğu ifade edildi.

TÜRKİYE SEYİRCİ

SAYISINDA 10. SIRADA

2010-2011 sezonu için stadyum doluluk oranlarına bakıldığında, Türkiye onuncu sırada bulunuyor.

Geçen sezon Avrupa liglerinde 101 milyondan fazla seyircinin maçları stadyumlardan takip ettiği belirtilirken, en fazla seyirci çeken lig Bundesliga oldu.

İlk beş sırayı Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya ve Fransa alırken, Türkiye onuncu sırada. İlk sıradaki Almanya’nın seyirci ortalaması 42.665, onuncu sıradaki Türkiye’nin ortalaması ise 11.013 oldu.

Kişi başı ortalama 34 Euro’dan alıcı bulan bilet fiyatlarıyla Türkiye, bilet fiyatında pahalılık bakımından üçüncü sırada yer alarak, Almanya, İtalya ve Fransa’yı geride bıraktı.

YAYINDA LİDER

Spor Toto Süper Lig, 2010 yılı sonu baz alınan değerlendirmeye göre, televizyon yayın gelirlerinde bir önceki sezona oranla yükselme bakımından Yunanistan ligi ile birinci sırayı paylaştı.  Türkiye’nin son beş sezonda transfere yatırdığı paranın yüzde 21’inin ara transfer döneminde harcandığının ortaya çıktığı, Avrupa ülkeleri arasından oran olarak en az yüzde dokuz ile İspanya takımlarının ara transfer döneminde transfere harcama yaptığı belirtildi.