İsrail’in mutluluk sırrı

Dünyanın siyasal açıdan en hareketli, en dengesiz bölgesinde olan, erkeklerin 3 yıl ve 40 yaşına kadar her yıl bir ay, kadınların 2 yıl askerlik yaptığı, devamlı savaş ve teyakkuz durumunda olan bir ülke nasıl olur da dünyanın 14. en mutlu ülkesi olur?

- Şalom
10 Nisan 2012 Salı

Birleşmiş Milletler’in ilk defa yaptığı bir araştırmada dünyanın en mutlu ülkeleri belirlendi.

Danimarka, Finlandiya, Norveç ve Hollanda’nın başı çektiği dünyanın en mutlu ülkeleri listesine İsrailliler 14. sıradan girdi!

Rapora göre, halen birçok komşusu ile soğuk savaş halinde olan İsrail, 65 yıl evvel 2.Dünya Savaşı’ndan çıkmış bir çok Avrupa ülkesinden daha mutlu!

Kurulduğu 1948 yılından bu yana nüfusunu 9 kez katlayarak bugün 7,5 milyonluk bir ülke olan İsrail’in sırrını uzmanlar Tanrı’ya inanç, manevi değerlere önem verme, dünyadaki en yüksek uzun yaşama oranı gibi değerler ile açıklıyorlar.

Ayrıca İsraillilerin düşünce yapısında başarı  ‘Amerikan rüyası’nda olduğu gibi güzel bir ev ve güzel bir araba ile ölçülmüyor. Her ne kadar dünyaya kapitalist perspektiften bakan birçok İsrailli olsa da, İsrailliler toplumun bir bütün olarak, kolektif başarılarına daha çok prim veriyor.

Dolayısı ile İsrail, bilim, teknoloji ve sosyal konularda dünyanın nüfus başına en çok icat yapan,  eser çıkaran ülkesi durumunda.