Sendeleyen Yunan ekonomisinden İsrail firmalarına davet

- Ekonomi
9 Nisan 2012 Pazartesi

Yunan Devleti ekonomik problemleri aşmak, birikmiş borçlarını ödemek için devlete ait olan limanlarını, şirketlerini, paralı karayollarını,  İsrailli işadamlarına görücüye çıkardı.

Yunan Devleti aldığı ekonomik tedbirlerle kısa vadede halkın isyanına neden olurken,  uzun vadede ekonomiyi rayına oturtmak için zarar eden devlet şirketlerini özelleştirmeye çalışıyor.

Yunan Özelleştirme İdaresi’nin CEO’su Costas Mitropoulos  Yunan kamu şirketlerine müşteri bulmak için gittiği İsrail’de yaptığı açıklamada, İsrailli yatırımcılara, 12 liman, 34 havaalanı ve Batı Yunan kıyılarını Türkiye’ye bağlayan 650 km’lik paralı  yolun satılık olduğunu belirtti.

Şirketlerin arasında, pazar değeri son derece değerli olan Yunanistan’ın en büyük kamu şirketleri Hellenic Petroleum’un yüzde 35’i ile Yunan Spor Lotto’su OPAP’ın yüzde 29’u var.

Uluslararası gözlemciler özelleştirme yolu ile şirket satışlarının Yunan ekonomisi için gerekli olduğunu belirtirken, yapılan kamuoyu araştırmalarından da Yunan halkının kemer sıkma politikalarına eleştiri getirmesine rağmen yüzde 80’nin özelleştirmeyi desteklediği ortaya çıktı.