Mısır’da bu yıl Seder olmayacak

- Dünya
5 Nisan 2012 Perşembe

1979 yılında Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ile İsrail Başbakanı Menahem Begin arasında tarihin seyrini değiştiren Mısır-İsrail Barış Anlaşmasından bu yana ilk defa, Mısır’daki İsrail Elçiliği Pesah yemeğini iptal etmek zorunda kaldı.

İki ülke arasında barışın sürdüğü 33 yıldır her Pesah Bayramı’nda İsrail Elçiliği’nin verdiği yemek güvenlik gerekçesi ile iptal edildi.

Son zamanlarda Arap Baharı’nın etkisi ile yapılan gösterilerden bazıları İsrail’i protestoya dönüşmüş, 6 ay evvel göstericiler İsrail Elçiliği’nin Mısır’daki binasına saldırmıştı.

Olaylar yatıştıktan sonra Mısır’a dönen İsrail Elçisi tekrar görevine başlamış fakat ilişkiler tam olarak eski şekline dönmemişti.

Geçen hafta da İsrail Hava Kuvvetlerine ait iki uçak dolusu belge ve cihaz konsolosluktan alınarak İsrail’e götürülmüştü.

Londra’da yayınlanan Arap Gazetesi Al Sharg Al Awsat gazetesinin haberine göre şu anda İsrail’in Mısır Elçisi görevine geçici olarak bir otel odasından devam ediyor.

Gazetenin haberine göre İsrail Elçiliği yetkilileri ne zaman finansal ve güvenlik açısından uygun bir yer bulsalar, binanın sahibi kiracının İsrail Devleti olduğunu öğrendiğinde kiralamayı ret ediyor.