Hahambaşı Rav Haleva: “PESAH AGADA’SI GENÇ NESİLLERİMİZ ADINA ÖĞRETİCİ VE YOL GÖSTERİCİDİR”

Hahambaşı Rav İsak Haleva, Pesah Bayramı dolayısıyla Türk Yahudi toplumuna hitaben yayınladığı mesajda ‘Agada’nın özenle okunması ve mümkün olduğunca açıklanarak yorumlanmasının önemini vurguluyor.

- Kavram
4 Nisan 2012 Çarşamba

“Çok Değerli Dindaşlarım,

Baharın ve özgürlüğün bayramı ‘Pesah’ı, bu yıl çok güzel ve hayırlı olmasını temenni ettiğim bir tesadüfle, ‘Şabat’la birlikte kutluyoruz.

Böylece kutlama ve dualarımızda ‘Maase Bereşit/Yaratım Eylemi’ olayıyla ‘Yetsiyat Mitsrayim/Mısır’dan Çıkış’ olayını birlikte dile getiriyoruz.

‘Yetsiyat Mitsrayim’ olgusunun kutsal dinimizin tanımladığı şekliyle biz hepimiz için ‘Meavdut Leherut Umişibud Ligula/Kölelikten Özgürlüğe Esaretten Kurtuluşa’ geçişin ekseni olduğu bir gerçektir. 

Bu kurtuluşun hemen 50. gününde atalarımıza tebliğ edilen Tora’da, ‘Şabat’ olgusunun, kutsal Tora disiplininin ekseni niteliğinde olduğu da bir başka gerçektir. 

Bu açıdan bakıldığında, özgürlük ve disiplinin birbirlerini tamamlayıp güçlendiren unsurlar olduğunu düşünmek hiç de yanlış olmasa gerektir.

Bizleri bu anlayışla, sevdiklerimiz ve sevenlerimizle beraber ‘Pesah Sederi’ etrafında birleştirerek sevinç ve neşe içinde bu iki kutlamayı bir arada gerçekleştirme imkânı veren Yüce Tanrıya sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz:

“Baruh Şeeheyanu Vekiyemanu Veigiyanu Lazeman Aze”

Değerli Dindaşlarım,

Bu bayramımızın gereği olarak ‘Seder Sofrası’ başında okuduğumuz ‘Pesah Agadası’nın bir özelliği ‘Yetsiyat Mitsrayim’ olgusunu bizlere bir kez daha yaşatmaktır.

Bir başka ve önemli özelliği de Musevi din disiplininin ekseni olan bu olgunun çocuklarımız ve genç nesillerimiz adına öğretici ve yol gösterici niteliğinin kavranmasına ortam oluşturmasıdır. Bu nedenle ‘Agada’nın özenle okunması ve mümkün olduğunca açıklanarak yorumlanması önem taşımaktadır.

Kuşkusuz bu bayram boyunca ‘Hamets’ yenmemesi bir yana evlerimizde de bulundurulmamasına özen göstermek gerekmektedir. Bu özenin hepimiz için birleştirirci ve bütünleştirici rolüne dikkatlerinizi çekmek istiyorum.

Bizlerin asırlar boyunca birlik ve bütünlük içinde kalabilmemizin en önemli etkenleri olan dinsel kültürümüz ve geleneklerimizin gelecek kuşaklara gereğince aktarılması varlığımızın temel güvencesidir.

Hiç şüphe yok ki cemaatimiz mensuplarının, toplumumuzun yararlarını koruma ve yarınlarını güvence altında tutma gayretinde özverili çalışmalar yapan yöneticilerimize gerek maddi, gerek manevi gerekse fiili bakımdan destek vermenin de ötesinde; yaratıcı fikirleriyle de ışık tutmaları geleceğimiz adına çok büyük önem taşımaktadır.   

Bu gerçeği bir kez daha hatırlatıyor, siz değerli dindaşlarımın bu konuda gerekli her türlü çaba ve gayreti göstereceğinizden kuşku duymuyorum.

Bu düşünce ve duygularla hepinizi kutsal Tora’mızın tüm berahalarıyla bereketlendiriyor, daha nice uzun yıllarda nice güzel bayramları aileleriniz, yakınlarınız ve dostlarınızla birlikte sağlık, esenlik, neşe ve mutluluk içinde kutlamanız diliyorum.

Şabat Şalom.

Hag Pesah Sameah”