İsrail aşırı zayıf mankenlere yasak getirdi

‘Photoshop Kanunu’ olarak bilinen yeni yasanın kabulü ile İsrail moda sektöründe sıska modeller tarih oluyor

- Dünya
4 Nisan 2012 Çarşamba

İsrail’de geçen hafta yürürlüğe giren bir yasaya göre artık belli bir kilonun altındaki modeller podyuma çıkamayacak, poz veremeyecek, kısacası işlerini yürütemeyecekler. Bu dünyada bir ilk. Yasaya göre Dünya Sağlık Örgütü’nün vücut kütle endeksine (Body Mass Index-BMI) göre asgari kiloların altında bulunan mankenlerin sağlık raporu almaları gerekiyor. Rapor en fazla 3 aylık olabilecek. Bu durumda halen, ülkede faaliyet gösteren 300 modelin yarıdan fazlasının kilo alması gerektiği belirtiliyor. 1,78 metre boyunda olan bir mankenin en az 58,5 kilogram olması gerekiyor.

Manken ajansı sahibi İsrailli Adi Barkan verdiği demeçte “20 yıl önce, tüm dünya çapında çok zayıf kızlar görüyorduk fakat şimdi gördüğümüz kızlar çok ama çok zayıflar. Bu sektörde sadece daha zayıf olanlar tercih ediliyor diye bu kızlar ölüyorlar. Yemek yemekten vazgeçiyorlar ve ölüyorlar,” dedi.

Yasayla birlikte reklamcıların modelleri daha ince göstermek için photoshop gibi dijital programlara başvurduklarını da açıklamaları gerekecek. Ancak, yasanın cezai uygulaması olmayacak. İsrail Meclisi Sözcüsü Liad Gil-Har sivil dava yoluyla yasanın uygulanabileceğini dile getirdi. Mesela, yeme bozukluğu olan bir çocuğun ailesi, çocuğunun etkilendiğine inandığı bir reklamın yapımcılarına dava açabilecek.  Gil-Har yasanın böylelikle reklamcıların çok ince model aramasının önüne geçeceğine inanıyor.