İsrail muhalefetinde lider değişikliği

- Dünya
4 Nisan 2012 Çarşamba

İsrail’in ana muhalefet partisi Kadima’nın genel başkanlığına Şaul Mofaz seçildi. Geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde Mofaz, parti üyelerinin yüzde 62’sinin oylarını alırken, eski başkan Tzipi Livni’nin oy oranı yüzde 37’de kaldı.

Seçim zaferinden sonra bir konuşma yapan Mofaz, “Bugün Kadima seçildi; Kadima kazandı” dedi. Partinin birlik içinde olması gerektiğini savunan Mofaz, eski Başkan Livni’ye de seslenerek, İsrail’i doğru yola sokma çabalarında kendilerine destek olmalarını istedi ve “Tzipi, senin yerin bizimle,” dedi. Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından bir açıklama yapan Tzipi Livni ise, partililere ve vatandaşlara, bugüne kadar olan destekleri için teşekkür etti ve Mofaz’ı telefonla arayarak tebrik ettiğini belirtti.

ABD ziyaretinde olan İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert de, telefonla Mofaz’ı arayarak kutladı. İkilinin, telefon görüşmesinde, partiyi bir bütün olarak tutmanın önemini konuştuğu belirtilirken, Olmert’in bu yönde Mofaz’a her türlü desteği vereceğini söylediği vurgulandı.

Geçtiğimiz haftalarda parti liderliğine adaylığını koyan, ancak geçen hafta adaylığını geri çeken Avi Dichter de seçim sonuçları ilgili olarak, “Bugün tek bir kazanan var, kazanan Kadima Partisi’dir. Kadima’nın geleceği için güçlerimizi birleştirme yönünde verdiğimiz kadar, kesinlikle doğru bir karardır,” dedi.

Seçimde yaklaşık 24.000 partili oy kullandı. Bu sayının 2008 yılında gerçekleşen seçimlerdeki katılımın çok altında olduğu belirtilirken, seçim için toplam 104 belediyede, 200 sandık kuruldu.