İsrail savunma için bütçe açığını büyütmeli mi?

İsrail Merkez Bankası Başkanı Fischer seçimler öncesinde popülizm amaçlı aşırıya kaçan harcamaların İsrail’in bütçesini sarsacağını söyledi

- Dünya
4 Nisan 2012 Çarşamba

İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer ek savunma harcamaları için devletin bütçe açığının daha fazla artırılmamasını gerektiğini söyledi ve Kasım 2013’teki seçimler öncesinde popülizmin risklerine değindi.

800 milyon dolarlık ek savunma harcamasının başka kalemlerde bir takım kısıtlamalarla finanse edilebileceğini fakat 1,5 milyar dolarlık artışın şu andaki ekonomik koşullarda karşılanmasının çok zor olacağını ve vergi artışları gerektireceğinden söz etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bütçeyi genişletmek için ağır baskı altında. Mısır’da müttefiki sayılabilecek Hüsnü Mübarek’in düşürülmesi ve İran’ın nükleer programının yarattığı gerginlik gibi jeopolitik değişimler daha yüksek savunma harcamaları gerektiriyor. Aynı zamanda geçen sene daha iyi yaşam koşulları için yapılan toplu sokak protestoları sosyal güvenlik ve eğitime daha çok para akmasına sebep oluyor. Düşüşe geçen büyüme ise vergi gelirlerinde azalmaya neden olacak gibi duruyor. 2008 küresel krizinden beri diğer gelişmiş ekonomilere göre daha iyi performans sergileyen İsrail’in 2011’deki yüzde 4,7 büyüme oranının 2012’de yüzde 3,1 dolaylarında kalması bekleniyor.

Fischer açıklamasında, “Seçimler öncesi zorlu fakat önemli adımlar atan hükümetler ödüllendirilir, seçimlerden on dakika önce vergileri düşürenler illa seçimlerde galibiyet alacak diye bir şey yoktur,”dedi. 

“Popülizm her şeyin bedava olduğu, finansman kaynağı bulmadan ve ciddi sonuçlara katlanmadan istediğin gibi para harcayabileceğin yanılgısıdır,”diyen Fischer sözlerine bu politik yaklaşımın her zaman belayla sonuçlanacağını ekledi. Fischer, İsrail’de yoksullukla mücadelede son iki yıldır pozitif gelişmeler yaşandığını, gelir eşitsizliği ve işsizlik oranının düşüşe geçtiğini belirtti. “Artık daha fazla insanın işe gittiğini görüyoruz,”diyen İsrail Merkez Bankası Başkanı, “Bu eğilimi koruyabilirsek yoksulluk sorununu büyük çapta çözebiliriz,” diyerek sözlerini son verdi.