Aranan Nazi Macaristan’da bulundu

İkinci Dünya Savaşında 15.700 Yahudi’nin kamplara sevk edilerek Auschwitz’de yaşamlarını yitirmelerinden sorumlu eski Nazi komiserini İngiliz The Sun gazetesi Macaristan’da buldu

- Kültür
19 Temmuz 2012 Perşembe

İkinci Dünya Savaşında 15.700 Yahudi’nin trenlere doldurularak ölüm kampı Auschwitz’e götürülmesinden sorumlu, Kassa Getosunda görev yapmış eski Nazi komiseri bulundu. İngiliz The Sun gazetesi, 15 yıldır arandığı halde izine rastlanmayan 97 yaşındaki Ladislaus Csizsik-Csatary’yi Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de buldu. Csatary, savaş sırasında öldürülen 6 milyon Yahudi’nin yok edilmesinden sorumlu Nazi liderlerini ortaya çıkaran ABD merkezli Simon Wiesanthal Enstitüsünün aranan Naziler listesinde birinci sırada yer alıyordu. Wiesenthal Enstitüsündeki dosyalara göre, Csizsik-Csatary kemerinde taşıdığı kamçısı ile kadınları dövmekten zevk alması ve onlara çıplak ellerle donmuş toprakta zorla hendek açtırmasıyla biliniyordu. Ayrıca belgeler, Nazi komiserinin karşı koyan Yahudileri stres yaratan pozisyonlarda saatlerce tuttuğunu, onları köpek tasması ile dövdüğünü, kaçmaya çalışanları kurşuna nasıl dizdiklerini izlettiğini de ortaya koyuyor.

Gıyabında ömür boyu hapis cezası

Kapısını çalan The Sun muhabirinin sorularını “Hayır ben yapmadım. Gidin burdan,” diye yanıtlayarak kapıyı suratına kapatan Nazi komiseri, kendisine yöneltilen suçlamalarla hiçbir ilgisi olmadığını savundu. Ladislaus Csizsik-Csatary, savaştan sonra Kassa’dan kaçmış ve yokluğunda 1948’de Macaristan’da Yahudilere karşı işlediği insan hakları suçlarından dolayı ölüm cezasına çarptırılmıştı. Kendisine yeni bir kimlik yaratarak 1997’e kadar sanat simsarı olarak Kanada’da çalışmış, ancak sahte kimliğinin ortaya çıkması ve devletin kendisine gıyabında ömür boyu hapis cezası ile dava açması sebebiyle tekrar ortadan kaybolmuştu.

 Csatary’nin bulunmasının en çok yankı bulduğu İsrail basını, Macaristan hükümetini Csatary için tutuklama emri çıkarmaya davet etti. The Sun tarafından ifşa edilen dosyadaki delilleri inceleyen Macaristan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Jeno Varga, soruşturma açıldığını açıkladı.