İsrailli bilim adamlarından ‘çelik’ yerine ‘sağlam plastik’

İsrailli bilim adamları, makinelerde ve boru hatlarında kullanılan çelik yerine kullanılmak üzere süper güçlü polipropilen geliştiriyor

- Dünya
19 Temmuz 2012 Perşembe

Projenin sahibi, Tel-Aviv Üniversitesinin kimya profesörü Moşe Kol’a göre bu gelişmenin, otomobil üretimi dahil birçok sanayi alanında uzun vadeli etkileri olacak. Otomobillerdeki metal parçaların bazılarının yerini bu plastik parçalar alabilecek.

Dayanıklı plastiklerin üretim sürecinde daha az enerji tüketiliyor. Bunun yanı sıra, Kol’un demecine göre, eğer polipropilen araba parçaları çelik parçaların yerine kullanılırsa, arabalar daha hafif olacaklarından daha az benzin tüketecekler. Materyal ucuz olduğu için de plastik daha hesaplı imalat alternatifleri ortaya çıkarabilir.

Kol ve takımı, polipropilen üretimi aşamasında bugüne kadarki en yüksek erime noktasına ulaşarak plastiğin en güçlü versiyonunu oluşturdular. Bu sayede araba parçalarının dışında, su borularında bu plastik parçalar  kullanılırsa su tasarrufu da yapılabileceği görüşü hakim. Plastik borular çok az hammadde gerektirecek çünkü plastik borular çimentodan on kat,  çelikten de yüz kat daha hafif. Su sızıntılarının da bu sayede azaltılmasıyla daha verimli su kullanımı ve daha kaliteli su elde edilebilecek.