Presbiteryen Kilisesi kararı: İSRAIL’DEKI GLOBAL ŞIRKETLERE YATIRIM YAPMAYA DEVAM

Amerikan Presbiteryen Kilisesinin ikiye bölünen seçmenleri kıl payı farkla İsrail’de bulunan global şirketlere yapılan yatırımların geri çekilmesi teklifini reddetti

- Dünya
19 Temmuz 2012 Perşembe

Amerika Birleşik Devleti Presbiteryen Kilisesi gerçekleştirdiği genel kurul toplantısında ‘İsrail’in Filistin topraklarını işgal etmesinden kazanç sağlayan’ uluslararası şirketlerden yatırımların çekilmesi teklifini kabul etmedi.

Genel kurulda, üç şirket üzerindeki yatırımların geri çekilmesi oylandı. Fikir ayrılıklarının derin olduğu, uzun süren müzakerelerin ardından 333’e karşı 331 oyla (sadece iki oy farkla) geri çekme teklifi reddedildi.

Yatırımların geri çekilmesinin söz konusu olduğu üç şirket, Caterpillar Inc., Hewlett-Packard Co. ve Motorola olarak gündeme geldi. Yatırımları durdurma taraftarları bu şirketlerin Filistinlilerin kötü durumundan faydalanarak kar sağladığını savundu.

Presbiteryen Kilisesinin İsrail-Filistin Özel Heyeti ise genel kurulda alınan kararın kendilerini hayal kırıklığını uğrattıklarını belirttiler. Filistin taraftarı Presbiteryenler yıllardır yatırımların geri çekilmesini savunuyorlardı. Ancak Kilise, yatırımların geri çekilmesinin bölgedeki barışa hiçbir katkısı olamayacağını düşünen Amerikan Yahudi grupları ve diğer Hıristiyanlar grupların daha çok etkisinde kaldı.

Diğer taraftan Presbiteryen Kilisesi Genel Kurulu, İsrail’in yerleşimlerinde üretilen ürünlerin boykotuna karar verdi. Bu karar, aralarında bazı Yahudi kuruluşlar da olmak üzere birçok kesim tarafından memnuniyetle karşılandı.  The Jewish Voice for Peace Director of Advocacy’den Sdney Levi Presbiteryen Kilisesini verdiği karar için kutladı ve “bu boykot kanun dışı İsrail yerleşimlerine karşı eylemi temsil edecektir,” dedi.

Benzer bir olay kuzey Avrupa ülkelerinde de yaşandı. Norveç ve İsveç’teki emeklilik fonları, Gazze’deki ayırma duvarını inşa etmeye ve yerleşimlere yardım eden bazı şirketlerden yatırımlarını çektiler. Avrupa’daki aktivistler, şirketlerin Gazze ile ilişkilerini afişe ederek ve İsrail yerleşimlerinde üretilen ürünleri satan mağazalar önünde grev yaparak baskılarını arttırdılar.