İsrail’deki sosyal protestolar hız kesmiyor

Binlerce İsrailli, Tel Aviv’de protesto amacıyla kendini ateşe veren Moşe Tilman’ın ardından devletin sosyal politikalarını protesto ediyor

- Dünya
19 Temmuz 2012 Perşembe

Geçen cumartesi 57 yaşındaki Hayfalı Moşe Silman, Tel Aviv’de on binlerin katıldığı protesto sırasında kendini ateşe vermiş ve kritik bir durumda Ichilov Hastanesine kaldırılmıştı. Silman’ın durumu ciddiyetini koruyor. Silman’ın kendini yaktığı yerde yazmış olduğu bir mektup bulunmuştu. Mektupta “İsrail Devleti benden çaldı, beni yoksun ve çaresiz bıraktı. Bayındırlık ve İskân Bakanlığına bağlı iki komite taleplerimi, felç geçirmiş olmama rağmen, reddetti,” yazıyordu.

Binlerce protestocu pazar günü İsrail’in sosyal politikalarına karşı toplumda yaşanan isyan ve gerginliğin birinci yıldönümünde gerçekleşen gösteride toplandıkları Kudüs’teki Başbakanlık Konutunun yakınlarında polis kuvvetleriyle çatıştı. Hayfa ve Tel Aviv’de de benzer amaçlı olarak toplanan göstericiler “Hepimiz Moşe Silman’ız-Sorumlu hükümettir,” yazılı pankartlar taşıdı. Kudüs’te Bağımsızlık Parkında yürüyüşe geçen grup Başbakanlık Konutu’nun yakınlarında yürüyüşlerini sonlandırdı. Protestocular yol boyunca bazı yolları trafiğe kapadı ve “Fakirlerin yiyecek hiçbir şeyi kalmayacak ve zenginleri yiyecekler” ve “Çaresizlik yakıyor- Sırada kim var?” yazılı pankartlar taşıyarak hükümet karşıtı sloganlar attı.

Tel Aviv’de yaklaşık iki yüz protestocu hükümet binalarının yakınlarında gösteriler düzenleyerek, Silman’ın mektubuna gönderme yapan yanık mektuplardan oluşan “Bibi bizi de yaktın” yazan pankartlar taşıdı. Gösteriyi düzenleyenlerden biri olan Lital Bar geçtiğimiz aylarda Silman’a yardımcı olmayı denediğini, Silman’ın ona her yönden ülkesi tarafından çiğnendiğini düşündüğünü söylediğini belirterek, “Moşe Silman’dan daha fazlasını yapamadığım için beni affetmesini istiyorum. Bu ülkenin ona verdiklerinden çok daha fazlasını hak ediyordu,” dedi.