Nükleer İran’a iki yıl kaldı

- Dünya
19 Temmuz 2012 Perşembe

İngiltere İstihbarat Ajansı MI6 Başkanı Sir John Sawers bilgilendirme toplantısında İngiliz yetkililere İran’ın nükleer programını 2008’den bu yana ajanlarıyla takip ettiklerini bildirdi. MI6 Başkanı yoğun çabalara rağmen İran’ın 2014’te nükleer güce ulaşacağını belirtti. 

Toplantıda, yüz kadar üst düzey devlet yetkilisine İran ile ilgili bilgiler aktarıldı. Sawers, İsrail ve ABD’nin iki yıla kadar İran’a saldırıp saldırmayacaklarına karar vermesi gerektiğini belirtti. İran’ın nükleer silah sahibi olmak için tüm yolları sonuna kadar zorlayacağını ve gerekli teknolojilere ulaşacaklarını ifade etti.

Sawers, kendi teşkilatının İran’ın hedefine ulaşmasında geciktirilmesine katkısı olduğunu belirtirken, “MI6’in operasyonları olmasaydı İran 2008’de nükleer silah geliştirmeyi tamamlamış olacaktı,” dedi. Servisin amacının İran’ın nükleer başarıya ulaştığı gün, İran ile savaşıp savaşmama kararını verecek politikacıların bu kaçınılmaz kararı almasını olabildiğince geciktirmek olacağını ifade eden Sawers, “İsrail ve ABD başkanları için nükleer İran’ı kabul etmek oldukça zor olacaktır,” dedi.

Sawers’ın yaptığı açıklama İngiliz İstihbarat Teşkilatı MI6’in nükleer Tahran’a karşı faaliyette olduğunun ilk defa onaylanması anlamına geliyor.  

Bu arada İngiltere İran’a karşı ekonomik mücadelesine devam ediyor. Londra’nın sigorta ve bankacılık hizmetleri kapsamında yaptırım uygulayarak İran’ın petrol ihracatını kısıtlaması ve ekonomisine darbe vurması amaçlanıyor.