Pentagon: İran gemileri hedef alan füzeler geliştiriyor

Pentagon son raporunda İran balistik füzelerinin yıkım gücünü ve hedefe isabet etme dikkatini yükselttiğini açıkladı

- Dünya
19 Temmuz 2012 Perşembe

Amerikan Kongresine gönderilen Pentagon raporuna göre İran ordusu kısa ve uzun menzilli balistik füzelerinin kabiliyetini ve yıkıcı gücünü test ederek geliştirmeye devam ediyor. Rapora göre bu araştırma-geliştirmelerin bir parçası da  İran ordusunun düşman gemileri hedefleyebilmek için manevra kabiliyetine sahip bir silah oluşturmak.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın imzaladığı 29 Haziran raporunda, “Tahran, var olan savaş gereçlerinin öldürücülüğünü ve etkisini, hem hedefi vurma kabiliyetlerini arttırarak hem de denizaltı füzelere konan yeni başlıklar üreterek arttırmıştır,” diyor. Bu yeni oluşturulan başlıkların, konvansiyonel başlıklarla karşılaştırıldığında, yıkıcı etkisi daha geniş bir alana yayılabilmektedir.

Rapora göre, yapılan yeni araştırma ve geliştirmeler tüm ülkede devam eden rutin balistik füze eğitimleri ve yeni gemi ve denizaltı üretimini durdurmuş değil.

Rapor ayrıca İran’ın nükleer programından ve Suriye, Hizbullah, Hamas ve Irak’ın Şii gruplarına sağladığı destekten bahsediyor.  ABD’nin daha evvelki değerlendirmesi olan İran’ın yeteri kadar dış yardım aldığı takdirde 2015’e kadar kıtalararası balistik füze uçuş denemeleri yapabilecek kapasiteye erişebileceği kanaatine de raporda yer veriliyor.