Amerikan Yahudileri Netanyahu’ya sesleniyor: “LEVİ RAPORU İSRAİL’İN DÜŞMANLARINA KOZ VERİR”

Kırk Amerikalı Yahudi liderin imzaladığı İsrail Politikası Forumu mektubunda İsrail Başbakanı’nın İsrail Yüksek Mahkemesi eski Hakimi Edmond Levi’nin hazırladığı raporu reddetmesi isteniyor

- Dünya
19 Temmuz 2012 Perşembe

Kırktan fazla Amerikalı Yahudi lider ve cemaat gönüllüleri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya 9 Temmuz’da yayınlanan Levi Komitesi Raporu ile ilgili endişelerini dile getirdikleri ve hükümetin bu raporu uygulamaya koymaması için uyaran bir mektup yolladı. İsrail Yüksek Mahkemesi eski Hakimi Edmond Levi Ocak 2012’de Netanyahu’nun verdiği yetkiyle ‘Yerleşim Yerleri Komitesi’nin başına getirilmişti. Levi Komitesi adı verilen çalıştay Batı Şeria’daki yerleşim yerlerinin yasal boyutunu incelemek ve 2005 yılında birkaç düzine evin Filistinlilere ait topraklarda devlet izni olmadan inşa edildiğine ve yıkılması gerektiğine yönelik Sasson raporunun doğruluğunu teyid etmek üzere inceleme yaptı. 89 sayfalık Levi Komitesinin raporunun sonuçları şöyle sıralanıyor: Batı Şeria topraklarında kurulan Yahudi yerleşim merkezleri yasa dışı değil, dolayısıyla hükümetin evleri yıkmasına gerek yok. Ayrıca İsrail’in bu alanda Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından alınan kararları tanıması gerekmiyor.

 “İsrail’in geleceğini Yahudi ve demokratik bir devlet olarak temin altına almak için diplomatik ve siyasi liderliğe ihtiyaç vardır, hukuki manevralardan kaçınılmalıdır,” denilen mektupta ayrıca Levi raporunun İsrail’in var olma hakkını meşru görmeyen tarafların elini güçlendireceği vurgulandı.

Mektupa imzası bulunan en tanınmış ve sürpriz isim Kudüs’teki muhafazakar duruşlu Şalem Merkezinin Başkanı Haham Daniel Gordis.  Mektupta iş adamları, hayırseverlerin yanında AIPAC eski Başkanı Tom Dine, Reformist Hahamlar yetiştiren Hebrew Union College Başkanı Haham David Ellenson, Holokost uzmanlarından Prof. Deborah Lipstadt, Yahudi Ajansı eski Başkanı Richard Pearlstoneve gibi isimlerin imzaları dikkat çekiyor. 

Netanyahu’nun namına yazılan mektupta, “Levi raporunun onaylanması ile uluslararası toplumun demokratik bir üyesi olan İsrail’in prestijini kaybetmesi ve iki devletli çözüm ihtimalinin ortadan kalkmasından korkuyoruz. Durumun ciddiyetini tam anlamıyla kavradığınıza ve eşsiz siyasi gücünüze güvenerek bu raporun uygulanmasına izin vermeyeceğinize eminiz,” deniliyor.

Mektubun yazılmasına ön ayak olan merkez görüşlü Amerikalı oluşum, İsrail Politikası Forumu (IPF) 1993’de Yitshak Rabin’in teşviğiyle, Filistinlilerle barış sürecini desteklemek amacıyla kurulmuştu. İki devletli çözüm fikrini savunan grup son aylarda sessizliğini bozarak yeniden aktif olarak faaliyetlerine başladı. IPF Başkanı Peter Joseph verdiği demeçte, “Yahudiler arasında dialog söz konusu olunca kutuplaşma gittikçe artıyor. İnsanların konuşma yeteneklerini kaybettikleri bu dönemde öne çıkarak merkezci ve pragmatik bir sesle farklı görüşleri dialoğa çağırıyoruz. Yeni fikirlerin tartışıldığı bir platform oluşturarak, mantıklı, fark yaratan bir forum yaratmayı hedefliyoruz. Hedefimizde başarılıyız ki olumlu tepkiler alıyoruz. Ortak paydamız İsrail Devletinin Yahudi ve demokratik kalmasına olan bağlılığımız,” dedi.