NETANYAHU: Harediler 26 yaşına kadar askerlikten muaf olsun

Netanyahu Plesner Komitesinin önerilerini reddederek açıkça koalisyonunun ultra-Ortodoks ortaklarının yanında yer aldığını gösterdi: Harediler 26 yaşına kadar askerlikten muaf tutulacak

- Dünya
25 Temmuz 2012 Çarşamba

1 Ağustos’ta geçerliliğini yitirecek ve ultra Ortodoksları askerlikten muaf tutan Tal yasası yerine daha yaygın bir yasa oluşturmaya çalışan Plesner Komitesi yeşiva okullarında okuyan 1.500 kişi dışında tüm ultra Ortodoksları ve Arapları askerlik hizmetine dahil etmeyi öneriyordu. Plesner Komitesinin önerilerini reddeden Netanyahu ise Harediler için çok daha düşük bir sayı hedefledi; 2016 yılına kadar senelik 6.000 Haredinin orduya yazılması yeterli olacak.Tal Yasasında 28 yaş olan askerlikten muaf olma yaşı Plesner Komitesince 22 yaşa indirilmeye çalışılıyordu. Netanyahu ise bu yaşı 26 olarak belirledi. Netanyahu’nun taslağı ayrıca Savunma Bakanlığının Harediler için orduda haftada 45 saat Tora eğitimine devam edebilecek şekilde uygun askeri görevler ayarlamasını ön görüyor.  Moşe Yaalon tarafından hazırlanan taslak yıllık 6.000 Haredi’ye ek olarak 2016’ya kadar yıllık 5.000 Arap İsraillinin de milli hizmete katılmasını öneriyor. Şu anda orduda gönüllü görev alan birkaç yüz Arap İsrailli bulunuyor.

 Netanyahu’nun taslağı 2016 yılına kadar düzenletmesinin sebebi henüz askerliğe yazılmak istemeyen Harediler’e ve ait oldukları yeşiva okullarına ne ceza uygulayacaklarını bilmemesi. Netanyahu parasal ceza konusuna ancak önümüzdeki dört sene gelişmeleri izledikten sonra karar verebileceğini belirtiyor.