ABD ve İsrail Suriye’nin silahlarını imha etme konusunu görüşüyor

- Dünya
25 Temmuz 2012 Çarşamba

Geçen hafta New York Times’da yayınlanlanan bir habere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rejimi her geçen gün gücünü kaybetmeye devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail, İsrail’in Suriye’nin silah depolarını imha etmesi konusunda görüşmelerde bulunuyor.

Haberde ABD’li iki hükümet yetkilisinden alınan bilgilere göre, ABD’nin böyle bir saldırıya karşı olduğu kaydedildi. ABD, İsrail’in herhangi bir müdahelesinin sonucu olarak Esad’ın bu durumu fırsat olarak kullanabileceği ve İsrail karşıtı bir kampanyaya dönüştürebileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Bu ay içinde İsrail’e resmi bir ziyarette bulunacak olan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ile görüşen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, “Suriyeli üst düzey askeri ve hükümet yetkililerine yönelik düzenlenen suikastların Esad rejiminin çöküşünü hızlandıracağına inanıyoruz. Hizbullah’ın gelişmiş askeri platformları ya da kimyasal silahları Suriye’den Lübnan’a taşımaya kalkışması olasılığına karşı durumu yakından takip ediyoruz. Eğer gerekirse yapılacak bir operasyon için hazırlıklara başladık,” dedi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriye’nin yalnızca Hizbullah’a değil, Gazze’deki terörist gruplara da silah temin ettiğini doğruladı. Nasrallah’ın güç durumdaki Esad rejimine yönelik desteğini sürdürmesi iki taraf arasındaki ilişkiyi kuvvetlendiriyor. Bu da Hizbullah’ın Suriye’deki silah depolarına erişim olasılığına işaret ediyor.

Esad’a yönelik desteği arttırmaya çalışan Nasrallah, Mısır ve Suudi Arabistan’ı kötüleyerek “Filistin direnişçilerine” silah desteği vermemekle suçladı. 2006 Lübnan Savaşında İsrail’e karşı kullanılan silahların Suriye’den gelen ve Suriye üzerinden aktarılan roketler olduğunu belirten Nasrallah, Suriye yönetiminin kendi menfaatlerini ve varlığını Lübnan ve Filistin’deki direnişin güçlenmesi için riske attığını söyledi. Nasrallah, “Bana benzer bir fedakarlıkta bulunan başka bir tek Arap rejimi gösteremezsiniz.” diye konuştu.

Nasrallah ayrıca geçen hafta Şam’daki Ulusal Güvenlik binasında gerçekleşen bombalı saldırı sonucu ölen ve Esad’ın beyin takımı olarak kabul edilen Suriye Savunma Bakanı Davud Racha,  Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Hasan Türkmani ve Esad’ın eniştesi Asıf Şevket’in ölümlerinden duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.