FÖY’ün gözlemci devlet statüsü talebi yine gündemde

Katar’da yapılacak dışişleri bakanlarının toplantısında Arap Liginin desteğini arkasına almak isteyen Mahmud Abbas gözlemci devlet statüsü almak için BM Genel Kuruluna başvuracak

- Dünya
25 Temmuz 2012 Çarşamba

 

Filistin Özerk Yönetimi BM Genel Kuruluna gözlemci devlet statüsü için baş vurmaya karar verdi. FÖY Lideri Mahmud Abbas Arap Liginin desteğini aramak için Doha’daki dişişleri bakanları toplantısına gitti.

Amerikan yönetimi Abbas’ın bu planına şiddetle karşı çıkıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton  FÖY’e verilen finansal desteğin kesileceği uyarısını yaptı. Öte yandan yaklaşan ABD seçimleri dolayısıyla Filistinliler şu anda bu talebin yapılmasını uygun görüyor. Abbas ABD’nin itirazlarını göz önünde bulundurmayacaklarını belirtti. Abbas 133 üye ülkenin FÖY’ün başvurusuna lehte oy vereceğini düşündüğünü belirtti. Ayrıca FÖY gözlemci devlet statüsünü kazandığı anda İsrail’in işgali altında bir devlet olacağını ve 1967’de işgal edilen toprakların artık tartışma konusu olmayacağını söyledi. Abbas, Arap Ligi ile FÖY’ün içinde olduğu finansal krizin çözümü için verdikleri yardım sözünü yerine getirmeleri için de konuşacak.

FÖY Lideri Abbas’ın Eylül 2011’de BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı tam üyelik başvurusu reddedilmişti.