Bulgaristan’daki saldırının arkasında kim var?

Bulgaristan’da İsrailli turistlere intihar saldırısı düzenlendi. Saldırganın kimliği ve arkasında kim olduğu halen araştırılmakla beraber İsrailli yetkililer İran ve Hizbullah’ı sorumlu tutuyor

- Dünya
25 Temmuz 2012 Çarşamba

Geçtiğimiz çarşamba günü Bulgaristan’ın Burgaz şehrinde, Sarafovo havaalanının dışındaki İsrailli turist otobüsüne yapılan intihar saldırısında beşi İsrailli turist, biri otobüs şoförü ve biri intihar bombacısının kendisi olmak üzere yedi kişi hayatını kaybetti. Otuzun üzerinde turist de yaralandı. Ölen İsrailli turistlerin arasında bir hamile kadın olduğu da bildirildi.

Perşembe günü Bulgar basınında saldırganın otuz üç yaşında Cezayir asıllı İsveç vatandaşı Mehdi Ghezali olduğu iddia edilse de daha sonra Bulgar ve İsveçli yetkililer bunun kesin olmadığını belirterek yalanladı. 

Olay sonrasında en çok hasarı gördüğü için intihar bombacısı olduğu düşünülen cesetten sahte bir Amerikan ehliyeti çıktı. Ayrıca şüphelinin olaydan önce havaalanının güvenlik kameralarına takıldığı da açıklandı. Bulgaristan tarafından yayınlanan görüntülerde şüphelinin beyaz tenli, uzun kıvırcık saçlı olduğu ve içinde TNT olduğu düşünülen bir sırt çantası ile dolaştığı, patlamadan hemen önce terminali terk ettiği görüldü.

Olay sonrasında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ise olaydan İran ve Hizbullah’ı sorumlu tuttu. Amerikan New York Times gazetesi de olayın Hizbullah tarafından planlandığını, İran’da İsrail tarafından öldürüldüğünden şüphelenilen nükleer araştırmacıların intikamının alındığını iddia etti. İsrail’in BM elçisi Hayim Waxman da olayın Arjantin’de Hizbullah ve İran tarafından düzenlenen ve seksen beş kişinin hayatına mal olan saldırının yıl dönümünde olduğunu hatırlattı.   Hizbullah ise olayla herhangi bir ilişkisi olduğunu yalanladı. BM güvenlik konseyi de olayı, Hizbullah veya İran ismini vermeden, şiddetle kınadığını açıkladı.