Kendini yakan İsrailli sosyal protestocu öldü

- Dünya
25 Temmuz 2012 Çarşamba

Bir hafta önce Tel Aviv’de bir sosyal adalet protestosu sırasında kendini yakan İsrailli aktivist Moşe Silman yaralarına yenik düşerek kaldırıldığı hastanede cuma günü hayatını kaybetti. Silman vücudunun yüzde 94’ünü kaplayan ikinci ve üçüncü derece yanıklardan acı çekiyordu.

Anne ve babası Holokost kurtulanı olan 57 yaşındaki Silman’ın, hayata kolay bir başlangıcı olmadı. Yalnız yaşadı ve arkadaşlarının söylediğine göre hayatta başarılı olmak ve onurlu yaşamak için çalıştı. Ancak İsrail Milli Sigorta Enstitüsüne olan küçük bir borcunun büyümesiyle girdiği ekonomik ve bürokratik kargaşanın sonucunda geçen cumartesi gecesi Tel Aviv’in Kaplan Caddesi üzerinde kameraların önünde kendini kurban etmişti.

İsrail’de artan pahalılık ve sosyal adaletsizliği protesto etmek isteyenler arasında bu tip olayların daha sık görülmesinden korkuluyor. Nitekim, Silman’ın ölümünden iki gün sonra Tel Aviv’de kendini bir otobüs durağında yakan savaş gazisi de vücudunun yüzde 80’i yanmış olarak hastaneye kaldırıldı.