Fransız gençliği Auschwitz’e toplu sürgünden habersiz

Nazi Almanyasından aldığı emirlerle hareket eden Fransız polisi, 16-17 Temmuz 1942’de, Paris ve çevresinde yaşayan 13.152 Yahudi’yi tutuklayarak Auschwitz’e göndermişti. Yapılan bir ankette Fransız gençlerin büyük çoğunluğunun bu olayı bilmedikleri ortaya çıktı

- Dünya
25 Temmuz 2012 Çarşamba

Geçtiğimiz pazartesi günü Paris dışında bir toplama kampı önünde toplanan yüzlerce kişi, Yahudilerin işgal altındaki Fransa’dan toparlanarak tutuklanmalarının 70. yıldönümünü andı.

Nazi Almanyasından aldığı emirlerle hareket eden Fransız polisi, 16-17 Temmuz 1942de, Paris ve çevresinde yaşayan, çoğunluğu kadın ve çocuk, 13.152 Yahudi’yi tutuklamıştı. Mahkumların büyük bir bölümü Auschwitz kampına gönderilmiş ve ancak birkaç düzinesi hayatta kalabilmişti.

Tutukluların ilk beş gün boyunca tutulduğu kapalı bisiklet alanına ithafen ‘Vel d’Hiv Toplaması’ diye anılan olay, Mareşal Philippe Petain rejiminde Nazi Almanyası ile yapılmış en kötü işbirliklerinden sayılıyor.

Tören, pazartesi günü, Paris’in kuzeydoğusunda bulunan eski bir transit kampı olan Drancy’de gerçekleştirildi.

Haham Moche Lewin’in insanlığın kurtuluşu için ve kurbanların anısını canlı tutmak adına yapıldığını söylediği toplantıya katılanlar arasında baskınlardan kurtulan az sayıda kişi de vardı. Lewin, anmanın önemine dikkat çekerek, CSA anket kuruluşu tarafından yapılan bir ankette, 35 yaş altı Fransızların yüzde 65’i gibi bir rakamın Vel d’Hiv Toplamasını hiç duymadığını sözlerine ekledi.

Fransa ancak elli yıl sonra, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde, Yahudilere karşı yapılan zulümde resmen suç ortaklığını tanımış ve Chirac Fransa’nın ‘telafi edilemezi’  yaptığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı François Hollande da, Eyfel Kulesi yakınlarında bulunan bisiklet alanının önünde gerçekleşen resmi törene katıldı ve konuşmasında “Gerçek şudur ki bu suç Fransız topraklarında Fransa tarafından işlenmiştir,” ifadesine yer verdi. Toulouse’daki terör olayını hatırlatarak, “Devlet Yahudilerin kendi ülkelerinde korku duymaması için her tür antisemit hareketi ve söylemleri sonuna kadar engellemeye çalışacaktır,” dedi.

Hollande’ın akıl hocası ve yoldaşı eski Cumhurbaşkanı François Mitterand Fransa’nın Vel d’Hiv Toplaması olayındaki rolünü kabul etmemesi sert bir şekilde eleştirilmişti.