Yemen, İranlı casus ağını ortaya çıkardı

Yemen yetkilileri, uzun yıllardır casusluk eylemleri düzenleyen eski Devrim Muhafızları subayının deşifre edildiğini açıkladı ve Tahran’a içişlerine karışmaması konusunda uyarıda bulundu.

- Dünya
25 Temmuz 2012 Çarşamba

Yemen yetkilileri, ülkede yedi yıldan uzun süredir faaliyet gösteren casus halkasını ortaya çıkardıklarını ve örgütün tüm üyelerinin tutuklandığını belirtti. Yetkililerin hazırladığı rapora göre örgüt, Yemen ve Afrika Boynuzu bölgelerinde casus operasyonlarından sorumlu olan eski üst düzey İran Devrim Muhafızları subayı tarafından yönetiliyordu.

Yemen Dışişleri Bakanı Ebu Bekir El-Kirbi, ayrılıkçı Huti isyancılarının ve İran Devrim Muhafızları arasında güçlü ilişkiler olduğunu doğruladı. El-Kirbi,Tahran’ın Hutileri eğittiğini, silah ve fon sağlamakta olduklarını ifade etti.

El-Kirbi bunun kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, İran’ı Yemen’in içişlerine karışmakla suçladı ve “Biz tüm bölge ülkeleri ile olduğu gibi İran ile de ilişkiler için istekliyiz, ancak içişlerimize herhangi bir müdahaleyi reddediyoruz,” dedi. Yemen Cumhurbaşkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi de, Tahran’a çağrıda bulunarak, “Biz İran’daki kardeşlerimizin Yemen’deki durumu dikkate almalarını ve Yemen’in işlerine müdahale etmemelerini umuyoruz,” dedi.