Rav Naftali Haleva Avrupa Hahamları Kongresine katıldı

Türkiye Hahambaşılığı Bet-Din üyelerinden Rav Naftali Haleva 10-12 Temmuz tarihleri arasında Berlin’de gerçekleşen ve Avrupa hahamlarının bir araya geldiği kongreye katıldı

- Toplum
25 Temmuz 2012 Çarşamba

Rusya Hahambaşısı Pinhas Goldsmith'in organize ettiği kongreye  birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra Ukrayna ve Rusya’dan din adamları katıldı. Rusya'da komünizm öncesi ve sonrası oluşan Yahudi kimliği ile ilgili yaşanan problemler tartışıldı. Avrupa'da kaşer hayvan kesimi ile ilgili yaşanan problemler ve ardından Şehita'nın, kaşer kesimin aslında ne kadar insancıl bir kesim olduğu bilimsel vurgularla anlatıldı. Aynı şekilde Köln şehrinde sünnet olayı ile ilgili yaşanan problemlerin arkasındaki sebepler ve Brit-Mila'nın Yahudilik açısından ne kadar önemli olduğu ve çıkan problemlere verilmesi gereken cevaplar masaya yatırıldı.

Din adamlarının özellikle bugünkü gençlerin Yahudi kimliğinin önemini hissetmeleri açısından nasıl bir tutum sergilemesi gerektiği konuşuldu. Teknolojinin bu amaç için nasıl kullanılabileceği gösterildi.

Almanya'da iki yüz bin kişilik Yahudi nüfusun olduğu ve dağılmış olan tüm bu gençleri bir araya getirmek için neler yapıldığı, var olan problemler ve bu problemleri çözebilmek için ne yöntemler kullanılabileceği tartışıldı. Her ülkeden gelen Ravlar aralarında yaptıkları atölye çalışmalarında problemler  ve üretilmesi gereken çözümler konusunda konuştular.

Yahudi ailelerinde ‘aile arasında sulh konusu geniş bir şekilde incelendi. Gençlerin başka akımlara kapıldığı ve bunlarla nasıl baş edilebileceği hakkında bilgiler verildi.

Gündemde olan bazı Yahudilerin konuları yorumladığı seminerde Rav Naftali Haleva Türk Musevi Cemaatinde yaptığı çalışmaları anlattı. Ayrıca yaşanılan bazı problemler hakkında bilgi vererek diğer Ravlarla bu konuda bilgi alışverişinde bulundu.