20 Mayıs Kudüs Günü kutlandı

Bu sene 20 Mayıs Pazar gününe tekabül eden, Yahudi takvimine göre 28 İyar’da kutlanan Kudüs Günü İsrail’de kutlandı.

- Dünya
21 Mayıs 2012 Pazartesi

3000 yıl evvel Davud Peygamber tarafından krallığının baş şehri ilan edilen Kudüs üç semavi din için de son derece kutsal bir şehir.

Kudüs Günü 1967 Savaşında İsrail’in Kudüs’ün tamamını topraklarına katmasından sonra ilan edilen İsrail’in en genç bayramı.

1967 yılından sonra birleşerek İsrail’in yönetimine geçen şehir için siyasi arenada yaşanan tartışma bugün  Arap-İsrail barışının halen çözülememiş en önemli konularından biri.

Kudüs Günü dolayısı ile bir konuşma yapan Rus göçmeni, İsrailli Bakan Yuli Edelstein 1967’de yaşanan 6 Gün Savaşının her şeyi değiştirdiğini söyledi.

Edelstein sözlerine şöyle devam etti:  “1967 yılında eski Sovyetler Birliği Rusya’sında yaşayan bir çocuktum.

Rus Devlet Radyosunda Arap ordularının İsrail’i yok ettiğini duyduk ve hepimiz çok korktuk. Ardından bir arkadaşım geldi ve Rus Radyosunun yalan söylediğini, İsrail’in savaşı bir defa değil iki defa kazandığını, 6 gün süren savaşta Arap ordularının yenildiğini, Mısır Ordusunda ne bir uçak ne de yok edilmedik bir tank kaldığını söyledi.  Bizim gibi çocukluğu antisemitizm ile geçmiş Rus Yahudiler için 1967 her şeyin değiştiği, umudumuzu yeniden kazandığımız bir yıldı.”