“Bir insanın hayatını kurtaran aslında tüm dünyayı kurtarır”

Yaklaşık 2200 yıl evvel yazılmaya başlanmış Talmud’daki bu bilge sözler, Filistinli doğuştan böbrek yetmezliği olan Yahya Ahmet Maalma’nın hayatını kurtardı.

- Kültür
18 Mayıs 2012 Cuma

ABD, İsrail ve Filistin kökenli yardım kuruluşları ve doktorlar bir araya gelerek Yahya’nın önce İsrail’de beş yıl boyunca diyaliz tedavisi görmesini, ardından da onu ailesi ile birlikte üç ay yaşayacağı ve  böbrek nakli olacağı ABD Boston’daki Boston’s Children Hospital’e gitmesini sağladılar.

Çoğunluğunu Yahudi yardım kuruluşlarının oluşturduğu yardım kampanyası sonucu bugün Kudüs’te, Yahya’nın sağlık durumu, her gün daha da iyiye gidiyor.

Yahya babasından alınan bir böbrek ile sağlığına kavuştu.

Yahya beş sene evvel Batı Şeria’da doğuştan böbrek yetmezliği ile doğdu. Bebeğin durumunu ailesine açıklayan doktorlar yaşama şansının az olduğunu belirterek daha teşekküllü bir hastanede belki bir şansının olabileceğini söylediler.

Babasının çocuğu İsrail’deki bir hastaneye nakletme girişimi ise sadece ailesinin boşuna para harcamasına neden oldu.

Ama babası yılmadı ve küçük çocuğunu kucakladığı gibi İsrail’deki Şhaare Zedek Hastanesinin kapısına dayandı.

Hastane yetkilileri çocuğu bedava tedavi etmeyi kabul ettiler.

Yahya beş yıl boyunca burada diyaliz tedavisi gördü. Tüm masraflarını İsrail hükümeti öderken bazı ilaçların parasını da Filistin Özerk Yönetimi ödedi.

Fakat diyaliz yeterli kalmayınca doktorlar artık organ naklinin şart olduğunu söylediğinde ailesi yeniden yıkıldı.

Çünkü İsrailli doktorlar, babası böbrek nakli için uygun bir verici olsa da, doğduğundan beri diyaliz tedavisi gören beş yaşındaki bir çocuğa böbrek nakli yapılması için İsrail deki tıbbi imkânların bile yetersiz olduğunu belirttiler.

Sonunda İsrailli doktorlar Boston’daki doktorlar ile ilişki kurdular ve vakayı anlattılar.

Uzun görüşmelerden sonra Boston Children’s Hospital organ naklini ücretsiz yapmayı kabul etti.

Fakat üç ay sürecek tedavi, Yahya’nın anne babasının kalacak yeri gibi sorunlar nasıl çözülecekti.

Doktorlar bu sefer ABD’nin Yahudi ve Filistinli yardım kuruluşlarına durumu anlattılar ve gereken finansal kaynak bulundu.

Sonunda küçük Filistinli çocuk, çoğunluğunu Yahudi yardım kuruluşlarının oluşturduğu finansal güç sayesinde  ABD’ye giderek  ameliyat olmayı başardı.

Dolayısı ile Batı Şeria’da imkânsızlıklar içinde doğuştan hasta doğan  küçük bir bebeğin hayatı ve kaderi, bir grup Filistinli, İsrailli ve Amerikalı insanın sınırları ve jeopolitik engelleri aşan çabası sonucu değişmiş oldu.