65. Uluslararası Cannes Film Festivali bugün başlıyor: SİNEMANIN KALBİ CANNES’DA ATACAK

Uluslararası film festivalleri arasında birincilik kürsüsündeki yerini 65 yıldır koruyan Cannes Film Festivali bu yıl 16-27 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor.

Viktor APALAÇİ
16 Mayıs 2012 Çarşamba

Festivalin başlangıç tarihinden bir gün önce geldiğim Cannes’da fırtına öncesi sessizliği hakim. Zira on bir gün boyunca sinema dünyasının kalbi burada atacak.

Yarışma filmleri arasında çok önemli, prestijli ustaların ve iddialı genç yönetmenlerin bulunması, 65. Festivalin önemini artırıyor.

Altın Palmiye için yarışacak 22 filmin yönetmenlerinden dördü, evvelce bu ödülü kazanmış sinema ustaları. Bunlar İngiliz Ken Loach (2006 The Wind That Shakes The Barley), Avusturyalı Michael Haneke (2009 Beyaz Kurdele), Rumen Cristian Mungiu (2007 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün) ve İranlı Abbas Kiarostami (1997 Kiraz’ın Tadı). Bunların yanında Fransız sinema tarihinin en büyük yaratıcılarından sayılan, 90 yaşında üretkenliğini sürdüren Alain Resnais, “Gamorra” ile Cannes’da Büyük Jüri Ödülü kazanan İtalyan Matteo Garrone, Kanadalı sinema dehası David Cronenberg, Fransız usta Jacques Audiard gibi prestijli isimler var.

Yarışma filmleri listesine bakıldığında ilk göze çarpan şey, genç Amerikan sinemasının iddialı isimlerinin bu yıl ağırlıklarını koymuş olmaları. Festivalin açılışını yapacak “Moonrise Kingdom”un yönetmeni Wes Anderson, “Precious” ile bizleri büyüleyen Lee Daniels, az ama öz film yapan, bağımsız sinemanın prestijli temsilcisi Jeff Nichols, ödül listesini zorlayacak genç istidatlar. Babası David Cronenberg’in mesleğini seçen Brandon, festivalin en önemli yan etkinliği “Belirli Bir Bakış” bölümünde, babasının ilk dönem filmlerinden esinlenen “Antiviral” ile ödül listesine girmeye çalışacak.

Cannes’da evvelce Jüri Ödülü kazanmış Danimarkalı yönetmen Thomas Vinterberg, “Av – The Hunt” ile çok iddialı.

RENKLİ VE ZENGİN BİR YELPAZE

Yarışma filmleri zengin yelpazesiyle bu yıl umut vaad ediyor. Dünya sinemasında söz sahibi olan çok ünlü beş yönetmenle, yeteneklerini kanıtlamış genç sinemacılardan oluşan yarışmacılarla, 65. Festival büyük bir çekişmeye aday.

Evvelce Altın Palmiye’ye ulaşan dört yönetmen, İngiliz Ken Loach, Avusturyalı Michael Haneke, Rumen Cristian Mungin ve İranlı Abbas Kiarostami ikinci bir ödülün peşinde koşacak.

Bu dört yönetmenden biri Altın Palmiye kazanırsa, Festivali “2 Altın Palmiyeliler Kulübü’ne” katılacaklar. Sırp yönetmen Emir Kusturica, Belçikalı Dardenne Kardeşler, Danimarkalı Bille August Cannes’da İki Altın Palmiyesi olan sinemacılar.

Cannes Film Festivallerinde bu ödülü üç kez kazanmış yönetmen bulunmuyor.

Ev sahibi Fransa (ABD ile birlikte) yarışmaya en çok film sokabilen ülke. 90 yaşında üretkenliğini sürdüren efsanevi yönetmen Alain Resnais “Daha Bir Şey Görmediniz / Vous N’avez Encore Rien Vu” ile, çizgi dışı Leos Caras “Aziz Motorlar / Holy Motors” ile, veteran Jacques Audiard “Pastan ve Kemikten / De Rouille et do’Os” ile yarışacak.

Dört yıl evvel Fransa’ya, Laurent Cantet’nın “Sınıfta / Entre les Murs” ile 21 yıl aradan sonra kazandığı Altın Palmiye, bayram havası estirmişti.

Üç yıl önce Cannes’da “Les Herbes Folles” filmi yarışma dışı olarak gösterilen Alain Resnais bu yılki yarışma filmiyle çok iddialı. Bu asil, zarif, ketum sinema adamı, bu kez Anouilh’un “Euridyce”ini serbest bir varyasyonla yorumluyor.

Alain Resnais’nin senaryosunu Laurent Herbiet ile yazdığı filmin görkemli bir oyuncu kadrosu var: Mathie Almaric, Lambert Wilson, Michel Piccoli, Sabine Azema, Pierre Arditi ve Denis Podalydes.

Jacques Audiard, Craig Davidson’un romanından sinemaya uyarladığı “Pastan ve Kemikten / De Rouille et d’Os”un başrollerini Marion Cottilard ile Matthias Schoaenarts paylaşıyorlar.

Film, bir su parkında katil balinalara eğitmenlik yapan bir kadının geçirdiği kazanın ardından evsiz bir adamla yaşadığı ilişkiye odaklanıyor.

Audiard kendine has yakın plan yüz çekimleri ve ışık kullanımıyla dikkati çekiyor.

İlk filmi “Boy Meets Girl” ile 1984’te Cannes’da parlayan Leos Caras’ın “Mauvais Sang” ve “Köprü Aşıkları” adlı iki başyapıtı var. Senaryosunu yazıp yönettiği “Aziz Motorlar / Holy Motors”ta Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli, Edith Scob ve fetiş oyuncusu Denis Levant oynuyor.

HOLLYWOOD İDDİALI

Üç filmle (Fransa ile beraber) yarışmada en fazla sayıda filmle yer alan Amerikan sineması, geçen kuşağın üç önemli temsilcisiyle Altın Palmiye’yi kovalayacak.

Bu gece festivalin açılışını yapacak, Wes Anderson’un “Moonrise Kingdom”undan başka, Lee Daniels “Kağıttan Çocuk / The Paperboy) ile, Jeff Nichols “Çamur / Mud” ile Hollywood sinemasını Cannes’da temsil edecekler.

Edward Norton, Bruce Willis, Billy Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton ve demirbaş aktörü Jason Schwartzman’dan oluşan dev oyuncu kadrosu ile Wes Anderson, “Moonrise Kingdom” ile ödül listesinde yer kapmaya çalışacak.

Film, 1965 yazında meydana gelen fırtınalarda bir izci kampında çocuklarla yetişkinler arasında yaşanan karmaşık ve acılı hikâyeleri anlatıyor. Festival Başkanı Gilles Jacob, “Wes Anderson ile genç Amerikan sinemasını kutlamış olacağız” açıklamasında bulundu.Jeff Nichols’un senaryosunu yazıp yönettiği “Çamur / Mud”, iki yeniyetme delikanlı ile bir mahkumun yollarının kesişmesini anlatan bir dram. Reese Witherspoon, Matthew McConaughey ve Michael Shannon’un başrollerini paylaştığı film, çocukların mahkumu Mississipi’deki bir adadan kaçmasına yardım etmelerini anlatıyor.

İki yıl önce “Precious” ile kendinden söz ettiren Lee Daniels bu yıl “Kağıttan Çocuk / Paperboy” ile yarışıyor. Nicole Kidman ve John Cusack’ın başrollerini paylaştığı filmin konusu Florida’da geçiyor.

Filmde bir gazetecinin, hapishanede ölen arkadaşının ölüm sebebini araştırmak için doğduğu topraklara dönüşü anlatılıyor.

  CANNES NOTLARI

  Cannes’da bu yıl yarışmaya kabul edilen 22 filmin yönetmenleri arasında tek bir kadının olmaması, sinema çevrelerinde tepkilere neden oldu. Geçen yılki yarışmada dört kadın yönetmen vardı.

  Festival Genel Direktörü Thierry Frémaux, Cannes’da yarışmak için 1779 filmin müracaat ettiğini söyledi. Seçilen filmlerinin tümünün dünya prömiyeri Cannes’da yapılacak. Frémaux taleplerin her yıl arttığını söyledi.

  Hollywood’un efsanevi starı Marilyn Monroe bu yıl festivalin poster ikonu olacak. 1962 yılında hayatını kaybeden Monre’nun bu yıl 50. ölüm yıldönümü. Festival Sarayı’nın devasa ön cephesini Monroe’nun posteri kaplayacak. Ölümünden yıllar geçmesine rağmen ünlü yıldız popülaritesini sürdüryor.

  Cannes Film Festivali, yenilikçi, cesur ve bağımsız düşüncelerle film yapan yönetmenlere verdiği Altın Koç (Carosse d’Or) Ödülü’nü bu yıl Nuri Bilge Ceylan’a sunacak. Ceylan’ın Cannas’da iki kez Büyük Jüri Ödülü, En İyi Yönetmen ve FIPRESCI ödüllerini kazanmıştı. Prestijli Altın Koç ödülü evvelce Clint Eastwood, Nanni Moretti, Jim Jarmush, David Cronenberg gibi ünlü sinemacılara verilmişti.

  Cronenberg’ler bu yıl Cannes’a ailece geliyorlar. Festivalin gediklisi baba David Altın Palmiye için yarışırken, Cannes’a ilk kez gelecek olan oğul Brandon, Belirli Bakış bölümünden ödül listesine girmeye çalışacak.

  Yarışmanın iki Güney Koreli yönetmeninden biri olan Hong Sangsoo iki yıl üst üste “Belirli Bir Bakış” bölümünde yarıştıktan sonra bu yıl ilk kez Altın Palmiye adayları arasına girdi.

  Claude Miller’in 4 Nisan’daki ölümünden az önce montajını bitirdiği “Thérèse Desqueyroux” adlı son filmi festivalin Kapanış Galası’nda gösterilecek. Yarışma dışı gösterilecek bu filmle, Cannes Film Festivali yönetimi Miller’in ailesi, arkadaşları, sinemadaki teknisyenleri, oyuncuları ve yapımcıları huzurnda, Miller’e saygı duruşunda bulunacak.

 Cannes Film Festivali’nin açılışını üç yıldır Amerikan filmleri yapıyor. Bu yıl genç kuşak Amerikan sinemasının en prestijli ismi Wes Anderson’un “Moonrise Kingdom”u bu akşam gösterilecek. Geçen yıl Woody Allen’in “Paris’te Gece Yarısı” filmi Açılış Galası’nda yarışma dışı gösterilmişti. İki yıl önce Ridley Scott’un “Robin Hood”u yine yarışma dışı olarak festivalin açılışını yapmıştı.