Seçim dalgasının piyasalara etkisi devam ediyor

Önceki hafta Fransa ve Yunanistan’da yapılan iki seçim AB bölgesinde krizin hâlâ bir çözüm yoluna girmediğini bir kez daha gösterdi. Yapılan seçimler çözüm yerine sorun üretti

- Ekonomi
16 Mayıs 2012 Çarşamba

Yunanistan’da yapılan kamuoyu oylamaları bugün seçimlerin yenilenmesi durumunda, seçmenlerin yüzde 85’inin yine aynı oyu kullanacaklarını ortaya koydu. 17 Haziran’da seçimlerin yenilenmesi durumunda sonuçların değişmesini beklemek abesle iştigal. Krizin müsebbibi gibi görülen eski iktidarlar, yerlerini aşırı söylemleri olan partilere bırakıyor. Kaçınılmaz son bu...

Seçim sonuçlarının yarattığı belirsizlik ortamında her kafadan bir ses çıkıyor. Daha önceleri cılız seslerle tartışılan “Euronun dağılması” şimdi daha yüksek perdeden tartışılıyor! Bu da Euro’nun kısa vadedeki volatilitesini artırıyor.

Bu tartışmaların gereksiz olduğu düşünülüyor. Zira Euro’nun, AB gibi tarihi bir projenin önemli bir parçası olması sebebiyle, ilk krizde dağılmasına izin verilmeyeceğini düşünülüyor. En azından para ve gümrük birliğinden en kârlı çıkan Almanya’nın bu işe şimdilik izin vermeyeceği öngörülüyor. Fransızlar da Yunanistan ile başlayacak bir dağılmaya taraftar olmayacaklardır. Diyelim ki Yunanistan Euro’dan çıktı ve eski parası Drahmi’ye döndü. Neden yapacak bunu?

Euro’yu tek başına devalüe edemediğinden, devalüe edebileceği bir paraya geçiş yapmak için. Drahmiye geçer geçmez parasını Euro karşısında devalüe edecek, bu sayede daha fazla ihracat yapacak!

Peki daha sonra neler olacak?

Yunanistan üretim damarları kuruyalı bayağı bir zaman oldu. Devalüasyon, servis ve turizm alanlarında bir parça fayda sağlasa da bunun derde deva olma ihtimali çok az.

Diğer yandan Yunanistan’ın borçları Euro cinsinden kalacak olur ise bu durumda değişen hiçbir şey olmayacak. Zira devalüe edilmiş drahmi seviyesi ne olursa olsun, ülkenin borçları Euro cinsinden kaldığı sürece asıl sorun yerinde duracaktır. Yunanlılar’ın değersiz parayla kazandıkları artı değere, kıymetli bir para biriminden borçlarını ödemeye çalışmalarıyla, bugünkü durumlarında herhangi bir fark olmayacak!

Peki komşu ne yapabilir

İki ay kadar önce 140 milyar Euro’ya ulaşan borç silme operasyonu sonrasında Yunanistan’ın on sekiz ay içinde yeniden bir borç yapılandırmasına gideceği iddiasında bulunulmuştu. Bu iddialar halen daha devam ediyor. Drahmiye dönmek, borçlar da drahmiye çevrilmediği sürece, etkin bir yöntem değil. Borçlar da Drahmi’ye çevrilirse mesele yok, o zaman hesap tutar. Ancak borçlar Euro kaldıkça yapılması gereken tek şey, yeniden borçların silinmesi. Başka türlü ne Yunanistan, ne de AB bu sarmaldan kurtulamayacak.

Bu girdap birçok ülkeyi de içine çekebilir... İspanya, Portekiz, İtalya derken iş içinden çıkılmaz hale gelebilir. Nihayetinde Yunanistan zorla da olsa Euro’da kalacaktır.

Euro hakkında güven erozyonu yaratan bu tartışmalar, değer erozyonu da yaratmaya başladı! Geçtiğimiz hafta 1.2912’ye kadar gerileyen Euro/dolar paritesi kritik destek olan 1.2920 seviyelerinden kapandı. Hafta içinde 1.3070 hatta 1.3160 seviyelerine kadar cılız bir düzeltme yaşanabilir. Asıl önemli olan 1.2920’nin altına inilip inilmeyeceği. Tahminler inileceği yönünde ve bu seviyenin altında bir günlük kapanış pariteyi hızla 1.2650 seviyelerine taşıyabilir. Bu olasılık yılbaşından bu yana vardı, artık oldukça yükselmiş durumda.

Borsalarda kısa süreli bir toparlanma, iyimser bir hava görülecek gibi görünüyor. Özellikle geçtiğimiz hafta hem trend, hem de düzeltme seviyeleri açısından önemli olan 6.350 seviyelerine oldukça yaklaşan ve 6.375 seviyesinden toparlanan Alman DAX Endeksi’nde, Euro’daki bunca tartışmaya rağmen, bu hafta başında 6.690 seviyelerine doğru bir yükseliş yaşanması ihtimali yüksek. Aşağıda 6.380 seviyesi önemli. Bu seviyenin altındaki kapanışlar, piyasaların geneline yayılan bir satış getirebilecek. DAX’taki toparlanma, geçtiğimiz hafta 58.050 seviyelerinde müthiş bir defans yapan İMKB’nin de 59.400-600 bandına kadar toparlanmasına yardımcı olacaktır. Üzerine çıkılması durumunda ‘düşük 60 binli’ seviyeler ilk ciddi dirençler olacak.

Kaynak: www.bigpara.com