Altın nereye gidiyor? Yatırımcılar ne yapacak?

Altın fiyatları 1562 dolara kadar geriledi. Altın piyasaları uzmanları, altında düşüşün 1525 dolara kadar süreceğini, o seviyeden tepki geleceğini belirtiyorlar.

- Ekonomi
16 Mayıs 2012 Çarşamba

Euro Bölgesi borç krizine yönelik endişelerle altın fiyatlarında düşüş yaşanıyor.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı yüzde bir düşüşle 1562 dolara kadar geriledi. Altın, dolar bazında yılbaşından bugüne yüzde on değer kaybetti.

Hafta başı itibariyle, iç piyasada altının gramı 91 liradan, çeyrek altın ise 149 liradan satılıyor.

Dış kaynaklar altının düşüşü ile ilgili şu yorumları yaptı:

“1525 dolardan tepki gelebilir. 1600’e kadar tekrar bir yükseliş olabilir. Ancak bu seviyeden tekrar gerileyecektir. FED yeni bir parasal genişlemeden söz etmezse altın 1450 dolara kadar düşebilir. Çin bile yüzde 0,5 munzam karşılık indirimi yaptı. İç piyasayı canlandırmak istedi. Nakit ihtiyacı altın satışına neden oluyor. Paritenin dolar lehine olması altına negatif yansır. Altının gramı 87 liraya kadar gerileyebilir.

Uzun vadede altın kazandırmaya devam edecek. Kısa vadede ise Euro Bölgesi ülkelerinin nakit ihtiyacı var, dolayısıyla daha yüksek faizle borçlanıyorlar. Yatırımcılar da faize doğru koşuyor, altından kaçıyorlar. On- on iki yıldan beri altın yükseliyor. 2500 dolar beklentilerinden hayli uzaktayız. 900 dolarlara kadar düzeltmenin olması gerekiyor. Altın her zaman paraya çevrilebilecek bir yatırım aracı. Altın fiyatı fiziki arz-talep nedeniyle oluşmuyor. Hâlâ yüksek bir seviyedeyiz.”