Japonya’dan Tepco’ya kurtarma çalışması

Japon hükümeti, 2011 Mart’ındaki depremin ardından kurtardıkları Tokyo Electric Power’ın bir trilyon yenlik kurtarmasına karşılık kontrol hisselerini devraldı. TEPCO’nun hisselerinin devri için Japon Ticaret Bakanı Yukio Edano da onay verdi. Şirket, Tokyo’da milyonlarca kişiye elektrik sağlıyor.

Süzet DALVA Diğer
16 Mayıs 2012 Çarşamba

TEPCO, geçtiğimiz yılki depremin ardından santralarından birindeki felaketten ötürü çok büyük bir temizlik ve tazminat masraflarıyla karşı karşıya kalmıştı. Şirketin millileştirilmesi, TEPCO’nun iflasını önledi.

Fukuşima nükleer santralında bulunan reaktörler geçen yıl eriyerek, geniş bir bölgeye radyasyon yayılmasına neden olmuştu. On binlerce kişi kurtarılmak zorunda kalmış, çiftçilik ve balık sektörleri etkilenmişti. Japon hükümeti TEPCO’nun yarısından fazlasının hissesine sahip olarak şirkette reformların yapılmasını sağlayacak.

 

Haftanın Sayıları

% 8,1Barack Obama’nın başkan olduğundan bu yana ABD’deki en düşük işsizlik oranı  

4.300.000.000 $ Dünyanın dördüncü büyük bankası HSBC’ın yılın ilk çeyreğinde elde ettiği vergi öncesi kâr tutarı.

François Hollande tam gaz göreve başladı

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande, seçimlerde yüzde 48,4’e karşılık yüzde 51,6 oy ile Nicholas Sarkozy’i yenerek göreve başladı. İlk olarak Alman Başbakanı Angela Merkel’i ziyaret eden Hollande’ın hedefi aralarındaki mali anlaşmayı devam ettirmek.

Yunanistan’da politik başarısızlık devam ediyor 

Yunanistan’da seçimlerde kemer sıkma politikaları karşıtı partilerin iyi sonuç elde etmesi ülkede koalisyon hükümeti kurma çabalarını suya düşürdü. Bu nedenle haziranda yeniden seçimler yapılacak. Seçimler sonrasında borsa çökerken, ülkenin Euro’yu terk etme olasılığı daha da arttı.

Rusya’da Putin yeniden başkan oldu

Rusya’da yapılan görkemli bir törenle Putin, üçüncü dönem cumhurbaşkanlığa başladı. Tören esnasında yapılan Putin karşıtı gösteriler sonucunda pek çok kişi gözaltına alındı. Putin yaptığı konuşmada ABD’de yapılacak olan G8 toplantısına katılmayacağını bildirdi.

Meksika’da başkanlık fiyaskosu

Meksika’da cumhurbaşkanlığı adaylarından Enrique Pen Nieto yönetimde rüşvet uyguladığı ve cinayet olaylarında yeteri önlem almadığı gerekçesiyle suçlu bulundu. Eski hükümet görevlisi olan Nieto seçimlerde öncü olarak kabul ediliyordu.

 

İnen

35 yıllık Amerikan Senatosu kariyerinin ardından Indiana’da yapılan birincil seçimleri kaybetti RİCHARD LUGAR

Çıkan 

Göreve başlar başlamaz dolara karşı ülke kurunu düşüren Malawi yeni Cumhurbaşkanı JOYCES BANDA

Haftanın İtirafı

Uzun yıllar yaptığı kelime oyunları sonucunda ABD Başkanı Obama, eşcinsel evlilikleri desteklediğini itiraf etti.