Viyana’da nükleer görüşmeler yapıldı

- Dünya
16 Mayıs 2012 Çarşamba

İran’ın nükleer programına ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK) ile düzenlenen görüşmeler pazartesi ve salı günü boyunca Viyana’da sürdü. Görüşmelere UAEK adına UAEK Başkan Yardımcısı ve BM’nin Nükleer Başmüfettişi Herman Nackaerts katıldı. Nackaerts,  görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer tesislerin tümüne giriş izni vermesi ve tesislerin faaliyetleriyle ilgili her türlü bilgiye ulaşabilme imkânı sunması gerektiğini belirtti.

İran’ın UAEK daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye, görüşmeden önce basına yaptığı kısa açıklamada, görüşmelerin başlamış olmasının, “İran’ın nükleer programına ilişkin UAEK ile işbirliği yapmaktaki kararlılığının göstergesi olduğunu,” söyledi.

Nükleer silah üretimi iddialarıyla ilgili Parçin’deki askeri tesise UAEK müfettişlerinin girmesine izin verilmediği gerekçesiyle daha önce yapılan görüşmelerde bir ilerleme kaydedilememişti.

5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya Federasyonu, Çin ile Almanya) İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurmayı hedefleyen daha geniş kapsamlı diplomatik görüşmeler için geçtiğimiz ay İstanbul’da toplanmıştı. İkinci görüşmelerin de 23 Mayıs’ta Bağdat’ta yapılacağı bildirilmişti.