Ürdün’de ‘İsrail’e ölüm’ sloganları atıldı

Ülke çapında yapılan protestolarda, İsrail ile ilişkilerin bitirilmesi çağrısında bulunan solcu ve İslamcı eylemciler ‘İsrail’e ölüm’ sloganları attılar

- Dünya
16 Mayıs 2012 Çarşamba

Binlerce Ürdünlü, İsrail ile yapılmış olan 18 yıllık ‘Wadi Araba’ barış anlaşmasının derhal sona erdirilmesi için sokaklara döküldü. Ülke genelinde yedi ilde yapılan protestolarda, İsrail ile ilişkilerin bitirilmesi için Amman hükümetine seslenen solcu ve İslamcı eylemciler, İsrail bayraklarını yakarak, ‘İsrail’e ölüm’ ve ‘Wadi Araba anlaşmasına son’ sloganları attılar. Ayrıca, Amman’dan İsrail Büyükelçisinin sınır dışı edilmesini isteyen eylemciler, “Topraklarımızın üzerinde Siyonist elçilik istemiyoruz,” sloganları attı.

Protestoları düzenleyen, Ürdün Müslüman Kardeşler ve gençlik hareketleri adına konuşan eylemciler, Kral Abdullah’ın, 1994 Ürdün-İsrail barış görüşmeleri sürecinde önemli bir rol oynayan Fayez Tarawneh’i, Başbakanlık görevine aday göstermesi sebebiyle eylemlerin organize edildiğini söylediler. Tarawneh’in yakın zamanda yaptığı, “ikinci bir şansım olsa, barış anlaşmasını yine desteklerim,” açıklamasının ardından, çeşitli siyasi ve sosyal gruplar öfkelerini dile getirmişti.

Ürdün’de popüler görüş, Wadi Araba’nın başarısız bir anlaşma olduğu yönünde.  Ürdünlü siyasetçiler, İsrail’i, anlaşma kapsamındaki  su kaynakları paylaşımı, Kudüs’teki kutsal bölgelerin himayesi ve  FÖY topraklarına geçiş izinleri gibi konularda yükümlülüklerine bağlı kalmamakla suçluyor.