Mısırlı adaylardan Camp David’i ‘bitirme’ sözü

Tarihi canlı yayında seçim yarışının iki güçlü adayı Amr Musa ve Ebu El Fütuh İsrail’i düşman olarak nitelendirdi

- Dünya
16 Mayıs 2012 Çarşamba

Mısır’da 23-24 Mayıs tarihlerinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bir ilk yaşandı. On üç aday arasından en güçlü iki aday Abdümünim Ebu El Fütuh ile Amr Musa, iki ayrı televizyon kanalının canlı yayınladığı açık oturumda karşı karşıya geldi. Mısır devlet televizyonunda da yayınlanan programda karşı karşıya gelen iki aday, birbirlerine kıyasıya eleştirilerde bulundular. Arap televizyonlarında da naklen yayınlanan tartışma programında, Ebu El Fütuh,  Amr Musa’yı Hüsnü Mübarek yönetiminin dışişleri bakanı olmakla eleştirirken, Musa da Ebu el Fütuh’un Müslüman Kardeşler’in eski yöneticisi olduğunu hatırlattı.

Her iki aday da İsrail ile 1979 yılında imzalanmış barış antlaşmasının gözden geçirilmesi gerektiği konusunda fikir birliğindeydiler. Adaylardan Musa, geçen ay güney Mısır’da gerçekleştirdiği kampanya konuşmasında Camp David Anlaşmasının ‘ölü ve gömülmüş’ olduğunu belirtmişti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin güçlü iki adayının televizyonda kozlarını paylaşmalarının ardından Mısır medyasında, söz konusu açık oturum boyunca kimin baskın olduğuna ilişkin tartışmalar başladı. Abdümünim Ebu el Fütuh ile Amr Musa arasındaki tartışma programı demokrasinin şeffaflaşması açısından Mısır siyasi tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor.