İsrail NATO zirvesine katılmıyor

- Dünya
16 Mayıs 2012 Çarşamba

ABD’deki NATO zirvesine İsrail’in katılmıyor olması uluslararası çevrede tartışma yarattı. Türkiye’nin İsrail’in katılımını veto ettiği iddialarına karşılık ABD’li yetkililer böyle bir durum olmadığını belirtti

ABD’li yetkililer Chicago’da yapılacak NATO zirvesine İsrail’in katılmamasının Türkiye ile bir ilgisi olmadığını belirttiler. Konu hakkında konuşan ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Dışişleri Müsteşarı Philip Gordon, Chicago’da yapılan zirvenin içeriği nedeni ile NATO üyesi olmayan ortaklar ve müttefiklerin katılmadığı bir toplantı olduğunu bildirdi. Gordon, Türkiye’nin bir vetosunun söz konusu olmadığını; İsrail’in, NATO’nun önemli bir ortağı ve ABD’nin iyi bir müttefiki olduğunu fakat toplantının içeriği ve lojistik ve zamanlama meseleleri nedeni ile İsrail’in zaten davetli olmadığını belirtti. Öte yandan Gordon Türkiye-İsrail ilişkilerinin kötü durumda olduğunu, Türkiye’nin İsrail ile ortaklık yapılan tüm aktivitelere itiraz ettiğini kabul etti. Gordon, buna karşılık ABD olarak ikili anlaşmazlıkların NATO’ya taşınmasına sıcak bakmadıklarını da dile getirdi.

Son zamanlarda bazı Türk yetkililerin İsrail’in zirveye katılması konusundaki itirazlarını dile getirmesi ve ilk önce İsrail ile ilişkilerin normalleşmesini talep etmesi nedeni ile İsrail’in Türkiye’nin vetosundan dolayı zirveye gelmediği yönünde tartışmalar başlamıştı.  Hatta İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği (Anti-Defamation Leauge –ADL) ve Amerikan Yahudi Komitesi (American Jewish Commitee-AJC) ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a bir mektup yazarak bu vetonun engellenmesini istemişti. 

ADL Direktörü Abraham Foxman, konu hakkında yaptığı konuşmada Gordon’un açıklamalarını yeterli bulmadığını belirtti. Her ne kadar Gordon zirveye tüm ortak ve müttefiklerin davetli olmadığını söylese de, Foxman hali hazırda zirveye 28 üye ülkenin yanı sıra 25 davetli ülkenin daha olduğunu hatırlattı. Bu durumda İsrail’in zirveye katılmamasının politik olduğunu ve güvenlik açısından olumsuz sonuçlara neden olacağını, İran’ın da bu durumdan cesaret alacağını iddia etti.

AJC Başkanı Robert Elman da Clinton’a yazdığı mektupta Türkiye’nin İsrail’in NATO nezdinde katılımına açık şekilde muhalefet ettiğini fakat NATO ve İsrail’in işbirliğinin tüm NATO üyelerine faydalı olduğunu belirtti.