Gençlerle birlikte yeniden Auschwitz’de

‘The Lion of Judah’ (Yehuda Aslanı) filmi, gelecek nesillere bir mesaj vermek amacıyla çocukluğunun dehşetli günlerine dönme cesaretini gösteren New York’lu bir müteahitin öyküsünü konu ediniyor

Kültür
15 Ağustos 2012 Çarşamba

Leo Zisman’ın öyküsü daha önce anlatılmamıştı. ‘The Lion of Judah’ adlı belgesel filmin baş karakteri 81 yaşındaki Holokost kurtulanı Leo Zisman bir rastlantı sonucu yaşamına yeni bir yön çizdi. ‘The Lion of Judah’  yönetmen Matt Mindell’in ilk belgesel filmi.

42 yaşındaki Matt Mindell, filmin çıkış noktasını şu sözlerle anlatıyor: “Bir grup gencin Auschwitz’i ziyaretini belgeleyen bir film yapmaya karar verdim. Ancak gençlerden biri son olarak tanıştığı bir Holokost kurtulanı ile bir araya gelmemde yarar olduğunu söyledi. Böylece çok çekici bir kişiliği olan Leo Zisman ile tanışma fırsatını buldum. Dost canlısı, yaşamı seven ve herşeyi ile Yahudiliğine bağlı bir kişi.”

Matt Mindell ona, gençlerle ölüm kamplarına yapacağı bir gezi öncesinde kendisi ile söyleşmek istediğini söyledi. Leo Zisman’ın yanıtı; “Söyleşmek mi? Niye beni de götürmüyorsun?” olmuş.

Zisman ‘The Lion of Judah’  filmi için Doğu Avrupa’ya bir kez daha döndü. Leo Zisman ölüm kampına ilk dönüşü Auschwitz’in özgürlüğe kavuşturulmasının 60. yılı olan 2005 yılındaydı.

Mindell’in kamerası, üç düzine Yahudi genci ile birlikte çıktıkları Zisman’ı takip etti. Kovno’lu küçücük bir çocuğun ailesinden koparılmasının Varşova Gettosu’na getirilişinin, oradan önce Stutthof temerküz kampına, ardından Auschwitz’e gönderilişinin dramatik öyküsünü gençlere anlatırken kamera onları izledi.

Leo Zisman’ı takip eden  gençler, kendi kimlik arayışlarından bahsediyor ve tarihin en karanlık dönemlerinden birine ait sorular yöneltiyorlar. Geziye çıkan gençlerin birçoğu Holokost kurtulanlarının soyundan gelmekteler.

Matt Mindell; “Filmi izleyenler Leo’nun gençlerle birlikte olmaktan ne denli zevk aldığını, gençlerin de ona ne denli sevgi ve saygı gösterdiklerinin farkına varırlar” demekte.

‘The Lion of Judah’  Yahudiler ve Holokost konusunda net görüşlere sahip olmayan Polonyalı gençlerle yapılmış söyleşilere de yer vermekte. Bazıları bu trajediye duyarlı bir şekilde yaklaşırken, diğerleri geleneksel antisemit stereotip bir imaj çizmekte.

Savaş sonrasında ABD’ye göç eden Leo Zisman, New York’ta inşaat sektöründe müteahit olarak çalıştı. Matematik, mimari, mühendislik alanında dereceler ve övgüler aldı. Leo Zisman 53 yıldır Myrna ile evil. Çiftin üç çocuğu, on torunu ve beş torun çocuğu var.

Mindell; “Leo Yahudiliğin gücüne ve hayatta kalma mücadelesine bir örnek oluşturmakta. Onu ‘The Lion of Judah’ olarak adlandırmamın sebebi de bu. Savaş yıllarında birkaç kez öldürülme tehlikesi atlattı, oysa o bizlere yaşadıklarını anlatmak üzere burada, aramızda” demekte. Leo, Yahudi kimliğini gelecek nesillerin sahiplenmesi gerektiğine inanıyor. Onunla karşılaşan  gençlerin bu mesajı aldıkları açıkça görülüyor. Eleştirmenler ‘The Lion of Judah’ya olumlu yorumlar yaptılar. 60 dakikalık film Colorado Film Festivali’nde En İyi Belgesel ve Los Angeles Film Ödülleri’nde belgesel dalında ödüller aldı.