Sanatta kısa kısa: DENEYİMİN ÖTESİ

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, sanatseverleri ‘Yeni’yi gençlerle keşfetmeye davet ediyor. Mekânın 10 Ağustos - 30 Eylül tarihleri arasındaki konuğu İzmir’den Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi. Pera Müzesi’nin üç katında yer alan ‘Deneyimin Ötesi’ sergisinde Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 85 genç sanatçının 150’yi aşkın eseri yer alıyor.

TUNA SAYLAĞ Sanat
15 Ağustos 2012 Çarşamba

Sergi; resim, heykel, seramik, geleneksel Türk sanatları, tekstil ve moda tasarımı, sahne tasarımı, grafik, fotoğraf ve sinema gibi farklı sanat dallarını bir araya getiriyor. Pera Müzesi ayrıca sergi kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle 5-28 Eylül tarihleri arasında fakülte mezunlarının katılımlarıyla gerçekleşecek konser, panel, performans, gösterim ve söyleşi etkinlikleri düzenliyor.

www.peramuzesi.org.tr

Antakya Medeniyetler Korosu turneye çıkıyor

Farklı din, kültür ve inançlardan üyeleri, her dilden şarkılarıyla 2012 Nobel Barış Ödülü adayı olan Antakya Medeniyetler Korosu,  29 Ağustos günü Afyon’dan başlayacak bir turneye çıkacak. Afyon’un ardından 30 Ağustos’ta Aydın, 31 Ağustos’ta İzmir, 1 Eylül’de Didim’de konser verecek koro, 2 Eylül’de Çeşme’de müzikseverlerle buluşacak. Koronun üç dine mensup üyeleri, Türkçenin yanı sıra Ermenice, İbranice ve Lazca şarkılar söyleyecek. Barış, saygı ve hoşgörünün başkenti Antakya’nın, farklılıklardan doğan zenginliğinden beslenen koro, verdiği konserlerle müziğin birleştirici kimliğini müzikseverlerle paylaşacak.

SALT’ın etkinlik dizisi: ‘Bak kim var?’

Etkinlik kapsamında mimar Aaron Betsky 1 Eylül Cumartesi günü saat 15.00’de SALT Galata’da bir konuşma yapacak. Mimarlık binalar değil, bir binanın nasıl yapıldığı, ortaya çıktığı ve ne ifade ettiğidir. Ne var ki bugünlerde binalar, mimarlığın mezarı haline geldi. Aaron Betsky, bu çerçevede SALT Galata’da yapacağı konuşmada, mimarlıkta asıl ilginç ve önemli olanın binaların ötesinde, içinde ve binalar aracılığıyla bulunabileceği fikrini tartışacak. Cincinnati Art Museum (Ohio, ABD) Direktörü Betsky, 2008 yılında 11. Uluslararası Mimarlık Bienali’nin küratörlüğünü yaptı. 2001-2006 yıllarında Netherlands Architecture Institute’un direktörlüğü görevini yürüttü. Mimarlık eğitimi almış olan Betsky, mimarlık, tasarım ve sanat üzerine yazılar yazıyor, ders ve konferans veriyor, blog yayımlıyor. Konuşma dili İngilizcedir.

Tel: 212 334 22 45 / web: saltonline.org

 

‘Dead Can Dance’ Harbiye Açık Hava Sahnesinde

1980 ve 90’ların en özgün topluluklarından Dead Can Dance, 19 Eylül’de yeniden İstanbul’da. 1981’de Lisa Gerrard ve Brendan Perry tarafından kurulan topluluk, çağdaş müzik formlarını Avrupa folk müziği, Ortadoğu ve Afrika tınılarıyla birleştirerek dünya çapında geniş bir dinleyici kitlesi kazandı. Vokalistleri Lisa Gerrard hüznü en iyi dillendiren sanatçılardan biri olarak tanınıyor. Topluluk, özellikle Baraka adlı belgesel filmde kullanılan ‘The Seraphim’ parçasıyla hafızalara kazınmıştır. Yine topluluğun Ortadoğu müziklerinden ilham alan parçası ‘Saldek’ de çok ünlüdür. Çalışmalarına uzunca bir ara veren grup, geçtiğimiz aylarda yeni bir albüm ve dünya turnesi için yeniden bir araya geldi.