Joseph Stiglitz ve Mark Zandi: “MORTGAGELER YENİDEN FİNANSE EDİLMELİ”

Nobelli ekonomist Stiglitz ve Moody’s Analytics baş ekonomisti Zandi, Amerikan Hükümetinin mortgageleri yeniden finanse etme imkanı tanıması gerektiğini söyledi

Ekonomi
15 Ağustos 2012 Çarşamba

New York Times Gazetesinde görüşlerini paylaşan Nobelli ekonomist ve Columbia Üniversitesi ekonomisti Joseph Stiglitz ve Moody’s Analytics’in baş ekonomisti Mark Zandi, hükümetin, Amerikalıların mortgagelerini yeniden finanse etmesi için bir yol bulmasının gerektiğini yazdı.

İki ekonomist, konut piyasasının bozulmaya başladığı 2006’dan bu yana dört milyon Amerikalının evlerini kaybettiğini, 3,5 milyon ev sahibinin ise haciz sürecinde olduğunu ve yakın zamanda kaybedeceklerine dikkat çekti.

Stiglitz ve Zandi, konut regülatörünün Beyaz Saray’ın, konut sahiplerinin mortgageleri zarar yazması planını düşürmesinin ardından, ABD hükümetinin 13,5 milyon evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan konut sahibi için harekete geçmesi gerektiğini savundu. 

Zarar yazmanın bir seçenek olmamasından ötürü hükümetin başka bir yol bulmasının gerektiğini vurgulayan ikili, rekor düşük faizlerle birlikte yeniden finansmanın, konut sahiplerine mortgage ödemelerini ciddi oranda aşağı çekme imkânı tanıyacağını söyledi.

Stiglitz ve Zandi, evlerinin değerinin üzerindeki mortgage ödemeleri azalan konut sahiplerinin, ellerine kalacak parayı başka harcamalarda kullanacağını, bunun da hane halkı tüketimini artıracağını belirtti.