Piyasalarda üç önemli konu

Gündem yeniden ısınmaya başladı. Fazla yaşanmasa da liderler tatildeyken oluşan rehavet yerini bekleyişe bıraktı

Ekonomi
15 Ağustos 2012 Çarşamba

Yeni haftanın ilk işlem gününde sakin seyir hâkim olurken Çin’den gelen rezerv rakamlar ve Japonya’dan gelen ikici çeyrek büyüme rakamları hayal kırıklığı yarattı. The Lira’nın haberine göre, MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,2 değer kaybederken yeni haftaya yumuşak giriş yapılmış oldu.

Şimdi piyasa uzmanlarının radarında üç nokta öne çıkıyor. ABD Merkez Bankası FED’in bilanço dengesine dair yapacağı açıklama bunlardan biri. ABD ekonomisinin destekleyici bir açıklama ile uzun vadeli ABD tahvillerinde yükselişin devamı öngörülüyor.  ABD on yıllıklarına bakıldığında geçtiğimiz haftalardaki performansı ile son üç ayın en yüksek seviyelerini görürken yukarı yönlü hareketin devamı halinde altı ayın en uzun süreli yükselişini yaşamış olacak.

Piyasa uzmanları bu hafta gelecek olan makro verilerin ABD’nin üçüncü çeyreğe ekonomik istikrar görüntüsü ile girmesini bekliyorlar.

Her ne kadar son dönemde 31 Ağustos’ta yapılacak olan Jackson Hole toplantısı fazla anlam yüklenmemesi gerektiği yönünde telkinler yapılsa da piyasaların radarında bir diğer önemli konu bu toplantılarda Bernanke’nin yapacağı açıklamaları olacak. Son dönem üst üste iki Jackson Hole toplantısında parasal genişleme duyurusu yapılması bu toplantı için heyecanın yükselmesine neden oluyor.

Buna ek olarak açıklanan büyüme rakamları ve ek bir bütçe hazırlanacağı haberleri sonrasında Japonya’dan da tahvil alımı yönünde beklentilerin arttığı gözleniyor. Piyasaların yakın takibinde olan bir diğer konu ise Japon tahvilleri.

Son dönemde Brezilya Real’inin yerine alan Türk Lirası ve Japon yatırımcının yeniden ilgi odağı olan uridashi ihracı Bloomberg’in verilerine göre yüzde 20 artış gösterdi. 2.3 milyar dolarlık aşım gerçekleşirken yılbaşından beri Yen karşısında yüzde 6 değer kaybeden Brezilya Reali’ne karşılık Türk Lirası Yen karşısında yüzde 8 değer kazandı.

Ve tabi gözden kaçmayacak olan Orta Doğu gerilimi bir başka nokta.  İsrail lideri Netanyahu’nın özel yetki istemesine ek olarak bir savaş beklentisi takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta İsrail Merkez Bankası Başkanı Fisher’ın açıklamalarında İran’ın olası bir adımı için finansal piyasaları hazırladıklarını belirtmesi savaş tam tamlarının sesini yükseltiyor. Yükselen ses de petrol fiyatları üzerinde kendisini gösteriyor.