Olmert: İran’a askeri müdahale için aceleye gerek yok

İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert ABD-İsrail arasında fikir ayrılığına sebep olan İran’a saldırı tartışmalarının kamuoyuna taşınmasını kınadı

Dünya
15 Ağustos 2012 Çarşamba

Olmert ülkesinin İran’a karşı yakın zamanda askeri bir saldırıya girmesine gerek bulunmadığını şu ifadelerle dile getirdi: “İsrail’in yakın bir gelecekte, birkaç hafta veya ay içinde İran’a saldırması için hiçbir sebep yok. Bu, İran konvansiyonel olmayan silah düşünmüyor demek değil. Ancak İran’ın nükleer programı hakkındaki tartışmalar gerçeği yansıtmıyor. Paniğe kapılmaya gerek yok. Sakin olmalıyız.”

İsrail yönetimi yüzünden İsrail-ABD ilişkilerinin yıprandığını ifade eden Olmert,

“İsrail’in oluşturduğu baskı, seçimlere iki buçuk ay kalan Amerika için yardımcı olmuyor. İran’ı vuracağımız uçaklar, makineler, araçlar nereden gelecek? Buradan mı yoksa başka bir yerden mi? Bize kim destek olacak?” sözleriyle Amerika’nın müttefikliğinin önemine işaret etti.

Olmert kamuoyu önünde yapılan tartışmaların ülkenin uluslararası arenadaki duruşuna zarar verdiğini ifade ederken, üst düzey subayların İran konusundaki ses tonunu düşürmesi gerektiğini savundu. Olmert açıklamasıyla Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı Tzahi Hanegbi’nin yorumlarına da cevap verdi. Hanegbi İsrail Radyosu’na yaptığı açıklamada istihbarat kuruluşlarının İran’ın nükleer gelişimini zamanında ortaya çıkaramayacağını ifade etmişti. Olmert ise “İran’ın nükleer silah yapımına girişeceği anı hem biz hem de Amerika anında bilecektir,” dedi.