Bahreynli bakandan İsrail’in elçisine twitter’da destek

Bahreyn Dışişleri Bakanı El Halife, Twitter’da İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Oren’in serbest kürsü kapsamında yazdığı bir makaleye link vererek, Arap devletlerinin İran’ın nükleer projelerine yönelik artan endişelerini bir anlamda teyit etmiş oldu

Dünya
15 Ağustos 2012 Çarşamba

 

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid Bin Ahmed El Halife, İsrail’in Washington Büyükelçisi Michael Oren’in İran’ın nükleer girişimlerinin engellenmesi gerektiğine dair görüşlerini içeren bir makaleyi sosyal medyada takipçilerine tavsiye etti.

Geçtiğimiz salı günü Büyükelçi Oren, Wall Street Journal’ın serbest kürsü köşesinde bir makale yayınladı. Makalede Oren, ‘İran’la diplomasi için sürenin az’ olduğunu vurgulayarak uyarıda bulundu. Makalede ABD Hükümetine ve halkına, İsrail’in İran’a olası askeri müdahalesi konusunda hazırlıklı olması için çağrı yapılırken, İranlıların nükleer hedeflerinden vazgeçmesi için beklemenin anlamsız olduğu ifade edildi. Makalenin yayınlanmasından çok kısa bir süre sonra, Bahreyn Dışişleri Bakanı, Oren’in makalesine Twitter’daki hesabından link verdi.

Oren makalede, “İran müzakereleri uzatmayı sürdürecek ve bu süreçte daha çok sayıda nükleer tesis kurmaya devam edecek. Müzakereler ve ekonomik ambargolar yoluyla İran’ı nükleer silah geliştirmekten vazgeçirmek tabi ki en çok İsrail’in işine yarar. ABD Başkanı Obama’nın ve ABD Kongresi’nin yaptırımları artırma konusundaki kararlılığını takdir ediyoruz; ancak Obama, İsrail’in kendini her tür tehdit karşısında savunma hakkı olduğunu kabul ederek, güvenlik ile ilgili ihtiyaçlarını karşılamak için gereken adımlara kendi başına karar verebileceğini bilmeli,” dedi.

Oren ayrıca makalede “Tarih boyunca İsrail kendini savunma hakkını yalnızca tüm makul diplomatik yöntemler tükendikten sonra kullanmıştır. Ancak İran’la defalarca müzakere girişiminde bulunulmasına karşın bir sonuç alınmamasının da gösterdiği üzere, ne diplomasi ne de yaptırımlar tehdidi ortadan kaldıramamıştır,” diye yazdı.

Bir Arap ülkesinin üst düzey yetkilisinin İsrailli üst düzey bir diplomatın açıklamalarına dikkat çekmesi önemsiz bir olay değil. Bugüne dek İran’ın nükleer projesini endişeyle takip eden ve perde arkasından askeri bir müdahaleyi teşvik eden Körfez ülkeleri, artık açık diplomasiye geçmeyi tercih ettiklerini belirtirken, Bahreyn Dışişleri Bakanının çıkıp da Oren’in söz konusu makalesini desteklemesi şaşırtıcı. Ayrıca bu olay Bahreyn Dışişleri Bakanının İsrail’le ilgili sürpriz sayılabilecek ilk tutumu değil.

 On ay kadar önce İsrail’in Kahire’deki elçilik binasına yapılan saldırı sonrasında da Bakan, Twitter hesabında “Bir elçilik binasını koruma aciziyeti 1961’de imzalanan Diplomatik İlişkilere Yönelik Viyana Sözleşmesi’nin açık ihlalidir,” diye yazmıştı.

Bu tweet oldukça eleştirilmiş ve Bakan da bir açıklama yapmak zorunda kalarak, İsrail’i desteklemediğini, yalnızca yasaların çiğnenmesi konusundaki endişelerini dile getirdiğini ifade etmişti.