Antisemit makaleye büyük tepki

Türk Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman, yazar Roni Margulies’in gündeme getirdiği makale ile ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirdi:

Toplum
15 Ağustos 2012 Çarşamba

“Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin bir öğretim üyesinin akademik bir makalede antisemit öğeler kullanmak suretiyle aşırı genellemeler ve ayırımcılık yapması toplumumuzu çok üzmüş ve geniş tepki yaratmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın, Sayın Başbakan’ın ve Sayın Dışişleri Bakanıyla devlet ve hükümet yetkililerinin yurt içinde ve yurt dışında her fırsatta antisemitizme, İslamifobiye ve ayrımcılığın ve ırkçılığın her türlüsüne karşı çıktıkları ve kınadıkları bir gerçektir. Ülkemiz içinde de kamuoyunun her türlü ayrımcılığa karşı duyarlı olduğunun bilincindeyiz. Bu konularda en hassas olması gereken üniversitelerin birinde bu tür bir makaleyle karşılaşmış olmak düşündürücü ve esef vericidir.

Aslında yaşanan kötü tecrübeler kadar bunlara gösterilen tepkiler de önemlidir. Bu bağlamda başta Sayın Emre Aköz ve Sayın Hüseyin Hatemi olmak üzere medyada konuyu sütunlarında işleyen ve makaledeki hataları dile getiren tüm medya mensuplarına gösterdikleri duyarlılık için teşekkür etmeyi borç bilirim.”

Bursa Milletvekili Erdemir’den nefret söylemi tepkisi

Bursa CHP Milletvekili Aykan Erdemir de Süleyman Sayar’ın makalesindeki ifadeleri ‘nefret söylemi’ olarak değerlendirdi ve konuyla ilgili görüşlerini Şalom ile paylaştı:

“Her ne kadar nefret söylemi içeren bu makale geçmişte kalmış gibi gözükse de, aslında nefret söyleminin günümüzde de çok yakıcı bir konu olduğunu hatırlatıyor. Bu makale bize bir kez daha anımsattı ki nefret söylemi ve nefret suçlarıyla hayatın her alanında mücadele etmemiz gerekiyor. Buna üniversiteler ve diğer eğitim kurumları, işyerleri ve tabi ki siyasetin kendisi de dahil. Nefret söylemi, bizi bir arada yaşayabilme noktasında karamsarlığa iterken bunun karşısında bir araya gelen ve kenetlenen kesimlerin varlığı da geleceğe ilişkin umutlanmamızı sağlıyor. Bunu bir fırsat olarak görüp geleceğe yönelik bir arada yaşamayı güçlendiren ne şekilde adımlar atabiliriz, onu düşünmemiz gerekir.”

Basında tepkiler

Sabah Gazetesinden Emre Aköz köşesinde ciddi bir üniversitenin böylesi bir makaleyi nasıl yayınladığını sorgularken Hüseyin Hatemi ise Yeni Şafak’taki yazısında, “İç âlemimizde; aklımızı kullanmamakla, gönlümüze ‘ırk’ veya ‘millet’ varsayımını put olarak yerleştirmekle başlayan çok tehlikeli bir hastalık vardır” diyerek böylesi hastalığa maruz kalanların ahlaki hareket etme bilincini yitirdiğini, böylesi insanlar için ‘insan sevgisi’nin sadece kendi gibi olanlarla sınırlı olduğunu ifade etti.