10 YIL SONRA BİR İLK: İsrail ve FÖY ekonomik anlaşma imzaladı

İmzalanan yeni bir anlaşma ile İsrail ve FÖY arasında ekonomik işbirliği arttırılırken, İsrail üzerinden Batı Şeria’ya geçen mallar ile ilgili gümrük ve vergi toplama prosedürleri güncellendi. 2002’den beri iki taraf arasında sağlanan ilk ekonomik anlaşma ile FÖY’ün ithalat vergilerini toplaması kolaylaşırken kaçakçılık ve vergi kaçırmaya karşı önlem alınmış oldu

Dünya
8 Ağustos 2012 Çarşamba

İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) arasında 2002’den beri ilk ekonomik anlaşma imzalandı. İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz ile FÖY Başbakanı Salam Fayyad tarafından imzalanan anlaşma İsrail üzerinden FÖY’e giden mallar ile ilgili düzenlemeler ve genel olarak ekonomik işbirliğinin arttırılması yönünde maddeler içeriyor.

Birinci maddeye göre FÖY’ün ithal ettiği yakıtın İsrail limanlarından doğrudan boru hattı ile taşınması öngörülüyor. Şu anda yakıt İsrail’den FÖY’e kamyonlar ile taşınıyor.

Diğer iki madde FÖY’ün İsrail limanları üzerinden ithal edilen malzemelerden KDV ve gümrük vergisi toplamasını kolaylaştıracak adımlar içeriyor. Şu anda İsrail FÖY için vergileri toplayıp daha sonra parayı FÖY’e iletiyor. Mallar ise limanlardan FÖY’e kamyonlarla taşınıyor, fakat bazı mallar kamyondan indirilip İsrail tarafında kalabiliyor. Bu durumda FÖY malları alamadığı için, İsrail ise kendi bölgesine giren malların vergisini toplayamadığı için kaçakçılıktan zarar görüyor. Bu durumu engellemek için İsrail limanlarına gelen konteynırların elektronik kilitle kapatılması ve ancak FÖY’e ulaştıktan sonra açılması, vergilerin de kilitler açıldıktan sonra tahsil edilmesi öngörülüyor. Ayrıca 2013 itibarı ile İsrail’in FÖY’e yalnızca FÖY sınır kontrol noktasından fiilen geçen malların vergisini ileteceği belirtiliyor. Böylece iki taraf da kaçakçılık ve vergi kaçırmaya karşı önlem almış oluyor.

Konu hakkında konuşan Steinitz anlaşmanın iki ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirdiğine dikkat çekerken, FÖY’ün vergilerden gelen kazancını arttırdığını, kara para aklama, vergi kaçırma ve kaçakçılığın da önüne geçtiğini söyledi. Fayyad da benzer şekilde anlaşmanın FÖY’ün vergi altyapısını güçlendirdiği ve vergi kazancını arttırdığını belirtti.