Donald Rumsfeld: "İran’a yaptırımlar yetersiz"

ABD eski Savunma Bakanı Rumsfeld İran’a yeteri kadar etkili yaptırım uygulanmamasında Netanyahu ile hemfikir. Rumsfeld, İsrail’in İran konusundaki istihbaratının mükemmel olduğunu ve İsraillilerin tek yapması gerekenin İran’ın nükleer kapasiteye sahip olmasını geciktirmesi olduğunu düşünüyor

Dünya
8 Ağustos 2012 Çarşamba

Geçen hafta ABD Savunma Bakanı Leon Panetta İsrailli politikacıları ve güvenlik yetkililerini İran’ın nükleer tesislerine saldırı yapmamaları için ikna ziyaretinde bulunmuşken ondan önce görev yapan eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld muhtemel bir saldırıya daha hazırlıklı görünüyor.  Fox News Kanalına verdiği röportajında Rumsfeld, “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu büyük ihtimalle haklı. Uzunca bir zaman dilimine yayılan yaptırımlar işe yaramıyor,” dedi. Rumsfeld sözlerine, “İsrail’in İran üzerindeki istihbaratı mükemmel ve İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine yapacağı bir saldırının sonuçsuz kalacağı da gerçeği yansıtmıyor,” diyerek devam etti. “İsrail İran’ın tüm nükleer tesislerini yok etmek zorunda değil, İran çok tecrübeli, tahminim yeraltında daha birçok tesisi de vardır ancak eminim ki İsrail önemli olanların tam yerini biliyordur,” diyen Cumhuriyetçi Rumsfeld İsrail’in tek yapması gerekenin İran’ı geciktirmek olduğunu söyledi. Rumsfeld, “İsrail bir zamanlar Irak ve Suriye’de yaptıklarının tersine İran’ın tesislerinin hepsini yok etmek zorunda değil,” diyerek sözlerine açıklık getirdi.

Rumsfeld ABD hükümetini İran ile ilgili sızıntılara atıfta bulunarak eleştirdi ve “İsrail hükümetinde olsaydım İran’la ilgili hiçbir niyetimden bahsetmezdim, özellikle Beyaz Saray’dan İran ile ilgili sızan bilgiler doğrultusunda İsrail Başbakanı ABD’ye planlarından söz etmemeli,” dedi.

Geçen hafta İsrail’e ziyarette bulunan Panetta hem Netanyahu’yu hem de İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ı İran’a askeri müdahele kaçınılmaz olduğu takdirde ABD’nin harekete geçeceğine dair teminat vermişti. Panetta ABD Başkanı Obama’nın sözlerini tekrar ederek, “Uluslararası camianın İran’ın nükleer kapasiteye sahip olma hevesini askeri harekatla değil sert yaptırımlarla kırması gerekiyor,” demişti.