Sina’daki güvenlik ihlalinde 16 ölü

Pazar günü, Mısır-İsrail sınırında maskeli saldırganlar tarafından düzenlenen saldırıda, on altı Mısır güvenlik görevlisi öldü. Saldırganların Gazze’den geldiğini belirten Mısır, Gazze ile arasındaki Refah sınır kapısını kapattı

Dünya
8 Ağustos 2012 Çarşamba

Pazar günü, Kuzey Sina’da gerçekleşen saldırı, İsrail’in uzun süredir, Sina’nın güvenliği konusunda dile getirdiği endişeleri doğrulamış oldu. Gazze’den geçtiği tahmin edilen saldırganların, on altı Mısır polisini öldürmesinin ardından, polise ait araçlarla İsrail’e geçmeye çalışması üzerine operasyon düzenleyen İsrail yedi teröristi öldürdüğünü açıkladı.

Son yıllarda bölgede yaşanan en büyük saldırıya Mısır’ın tepkisi de büyük oldu. Mısır’ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Sina’da güvenlik güçlerine yönelik gerçekleşen saldırının karşılıksız kalmayacağını belirterek, saldırganların mutlaka cezalandırılacağını belirtti. Faillerin, eylemlerinin hesabını vereceklerini vurgulayan Mursi, Sina’nın kontrol altına alınacağını dile getirdi. Yüksek Askeri Konseyi acil toplantıya çağıran Mısır yönetimi, Refah sınır kapısını da süresiz olarak kapattığını açıkladı.

İsrail ise yaşanan olayın Sina’daki güvenlik eksikliğini gözler önüne serdiğini belirtti. Sina Yarımadası, Mısır ile İsrail arasında 1979’da imzalanan Camp David Anlaşması doğrultusunda büyük ölçüde silahsızlandırılmıştı. Mısır ordusu, Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından yaşanan güvenlik boşluğunun Sina’da silahlı grupların faaliyetlerine imkân vermesini engellemek üzere bölgeye asker sevk etmişti. Ancak İsrail alınan önlemlerin yeterli olmadığını savunuyordu. Diğer yandan Hamas, saldırının arkasında, Hamas ile Mısır’ın yeni yönetiminin arasını bozmak isteyen İsrail’in olduğunu savundu. Hamas Sözcüsü, “Saldırı ile Mısır ve Gazze’nin arası açılmak isteniyor. Mısır askerlerini hedef alan saldırganlar gizli ve kötü bir elin ürünü,” açıklamasında bulundu. Hamas lideri ve Gazze’deki Hükümet Başkanı İsmail Haniye, ‘’Bu saldırının sorumlusu şu ya da bu şekilde İsrail’dir. Amaçları, Mısır’daki yeni hükümeti küçük düşürmek ve Gazze Şeridi’ne uyguladıkları ablukayı kaldırma girişimlerini sınırda problemler yaratarak sekteye uğratmaktır,’’ diye konuştu. Saldırıyı takip eden günlerde Mısırlı Müslüman Kardeşler de bu suçlamalara katılarak, saldırının arkasından Mossad’ın olduğunu ileri sürdü. İsrail ile suçlamaları ‘saçmalık’ olarak nitelendirdi.