İsrail’in emekli istihbaratçıları: ‘İran saldırısı yakında’

Son günlerde üç eski İsrail istihbarat başkanının açık açık İran’ın nükleer tesislerine muhtemel saldırıdan bahsetmesi kamuoyundan bir şeylerin saklandığı izlenimi veriyor

Dünya
8 Ağustos 2012 Çarşamba

Ortadoğu’da birkaç hafta önce kapalı kapılar arkasında tartışılan konuları artık insanlar sokaklarda rahatlıkla konuşuyor. ABD’deki başkanlık seçimlerinden önce İsrail’in İran’a muhtemel saldırısı kamuoyunda tüm detaylarıyla tartışma konusu olmuş durumda. Son günlerde İsrail’in üç eski istihbarat başkanının da dile getirdikleri umut kırıcı açıklamaları bölgenin gündemine oturdu. Aralarından ikisi şu andaki koşullarla İsrail’in tek taraflı bir saldırıda bulunmasına karşı çıkıyor.

İlk olarak Mossad eski Başkanı Efraim Halevi’nin “İranlılar önümüzdeki on iki hafta boyunca korkmalı,” sözleri ve ardından geçtiğimiz cuma iki İsrail Ordusu istihbarat eski şefinin haber programlarında verdikleri röportajlar İsrail’in gündeminde İran’ı yeniden başa oturttu.

İsrail Ordusu eski istihbarat şefi Tümgeneral Aharon Zeevi Farkash, eli kulağında olan İsrail saldırısı kesin olacakmış gibi konuşurken bu zamanda saldırı yapılmasının ise büyük bir hata olacağını ileri sürdü. Zeevi, röportajında Savunma Bakanı Ehud Barak’ın İran’ın nükleer programının İsrail’in saldırısıyla bile durdurulamayacağı eşiğe çok yaklaştığı değerlendirmesine katılmadığını söyledi. Zeevi İsrail’in Kasım 2012’den sonra da İran’a etkili bir saldırı yapmak için zamanı olduğu kanısında. Zeevi’den sonra görevi devralan Tümgeneral Amos Yadlin ise saldırının an meselesi olduğunun ipucunu verirken Tahran’ın nükleer programına tek taraflı askeri bir müdahalenin aciliyeti konusunda şüpheleri olduğunu ifade etti.