La Liga’ya hoş geldiniz..

Türk futbol tarihine adını yazdıran Fenerbahçe-Galatasaray rekabeti, bu sezon yapılan transferlerle Avrupa karşılaşmalarına da yansıyacak…

Spor
8 Ağustos 2012 Çarşamba

Türk futbol tarihinin geneline baktığımız zaman diğer rakiplerinden sıyrılan iki tane takım görürüz: Galatasaray ve Fenerbahçe. Her ne kadar araya Beşiktaş ve Trabzon’dan sonra son olarak da Bursaspor’un şampiyonlukları girmişse de çoğu sezon şampiyonluk mücadelesi bu iki ezeli rakip arasında geçmiştir. Tabii ki arada diğer takımların da Fenerbahçe ve Galatasaray’ın üstlerine çıktıkları, çok iyi performans gösterdikleri sezonlar olsa bile şampiyonluk sayıları ligimizin şu ana kadarki durumunu açık olarak gösteriyor.

Geçtiğimiz yıllarda Galatasaray ciddi bir düşüş yaşarken Trabzonspor, Bursaspor ve Beşiktaş biraz olsun kıpırdanma içerisindeydi. Nitekim de Bursa şampiyon, Trabzon da şampiyonlukları kovalayan bir takım yaratmıştı; ta ki geçen seneye kadar. Galatasaray’ın şampiyon olduğu geçen seneyi düşünecek olursak ligin en başından itibaren şampiyonluk yarışının Galatasaray ve Fenerbahçe arasında geçeceği belliydi. Nitekim de dört takımla oynanan ve şampiyonluğu belli edecek olan play-off mücadeleleri iki takım arasında geçti ve şampiyon da o iki takımdan biri olan Galatasaray oldu.

Geçen sene oynanan oyun ve takım yapısı olarak diğer rakiplerinden çok üstün olan Galatasaray ve Fenerbahçe bu sene yaptıkları transferlerle çıtayı bir basamak daha yükselterek Türkiye ligine çok lüks kaçan kadrolar yarattılar. Kurulan bu kadrolardan sonra Galatasaray ve Fenerbahçe’nin rakipleriyle arasındaki seviye farklılıkları daha da artacak gibi gözüküyor geçen seneye göre. İspanya ligi La liga’da gerçekleşen Barcelona-Real Madrid hegomonyasını bu sene Türkiye liginde izleme ihtimalimiz çok yüksek olabilir bu son yapılandırmalardan sonra.

AVRUPA’DA BAŞARI ŞART

Yapılan önemli transferler ve harcanan ciddi paralardan sonra hem Galatasaray’ı hem de Fenerbahçe’yi Türkiye ligindeki başarının kesmeyeceği kesin. Fenerbahçe her ne kadar Vaslui ile oynadığı ilk maçta berabere kalarak hayal kırıklığı yarattıysa da deplasmanda skoru lehine çevirip istediği sonuçla dönebilecek güce sahip. Fenerbahçe’nin de elemeleri geçip Şampiyonlar Ligi vizesi alacağını varsayarsak her iki takım için de öncelikli hedefin gruplarını ilk ikide bitirerek üst tura çıkmaları, ardından da çıkacak şanslı kuralarla beraber çeyrek finale kadar gidebiliyor olmalarıdır. Zira Fenerbahçe Vaslui ile oynadığı eleme maçında her ne kadar dağınık futboluyla kafalarda soru işareti bıraktıysa da, Galatasaray oturmuş takım oyunuyla beraber Barcelona ve Real Madrid dışındaki diğer takımlarla gününde olması durumunda başabaş mücadele edebilecek kapasitede.