İran’ın nükleer güç olmasının iyi yanları

İsrail’in Yedioth Aharonot Gazetesinde Uri Weiss tarafından kaleme alınan bir yazıda İran’ın atom bombası yapacak bir seviyeye gelmesinin aslında Ortadoğu’da soğuk savaş yıllarına benzer bir dengenin oluşmasına yol açacağı iddia edildi.

Dünya
6 Ağustos 2012 Pazartesi

ABD ile Sovyetler arasında 2. Dünya Savaşı’nın son bulması ile başlayan soğuk savaş,  ABD’den sonra Rusların da atom bombası yapması ile doruk noktasına ulaşmış, fakat tek bir nükleer roket ateşlenmeden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin çökmesi ile son bulmuştu.

Yazar yazısına İngiliz filozof Bertand Russell’in soğuk savaş için söylediği sözlerine atıfta bulunarak şöyle devam ediyor: “Russel soğuk savaşı çılgın gençlerin arabaları ile oynadıkları ölümcül tavuk oyununa benzetmişti. Tavuk oyununda taraflar arabaları ile birbirlerinin üstüne hızla kafa kafaya çarpmak üzere geliyorlar ve sonunda kazadan sakınmak için direksiyonu ilk kıran ‘tavuk’ (İngilizce korkak) olarak niteleniyordu.

İşte her iki tarafın da birbirine vereceği zarardan korkması dengeyi sağlayacağı için çarpma ( bizim durumumuzda sıcak bir savaş)   ihtimali düşük oluyordu.

Ayrıca İran’ın nükleer güç olması halinde, tehdit bir Ortadoğu probleminden çıkıp küresel bir konuma geleceğinden, uluslararası toplum da muhtemel bir savaşın çıkmasını engellemek için elinden geleni yapacaktır”

Weiss’in sözünü ettiği politika yıllarca süren ABD-Rus siyasi çekişmesinde dengeyi sağlamış ve siyasi çevreler tarafından ‘caydırıcılık’ (Policy of deterrence) olarak adlandırılmıştı.