İsrail Din Mahkemesi: “Kohen, Yahudi olmayan kişinin kızı ile evlenebilir”

İsrail Din Mahkemesi (hahamların oluşturduğu dini kanunları yorumlayan kurul) annesi Yahudi babası Yahudi olmayan Rusya göçmeni kızın Kohen soyadını taşıyan bir kişi ile evlenmesine izin verdi.

Dünya
3 Ağustos 2012 Cuma

Yahudi inancına göre Kohen soyadını taşıyan kişiler, tarihte Yahudiliğin en kutsal mekanı Bet Amikdaş’da ( Kutsal Tapınak)  görevli hahamlarının sülalesinden geldikleri için, boşanmış bir kadınla veya hem annesi hem babası Yahudi olmayan biri ile evlenemiyor.

Çağlar boyunca geçerli olmuş bu kural Rusya göçmeni İrena Plotnikov için İsrail Din Mahkemesi tarafından bozuldu.

2004 yılından beri hahamlardan dini evlilik için onay almaya çalışan Shmuel Cohen ve Irena Plotnikov çifti,  sonunda bu onayı almayı başardı.

Mahkeme başkanı Sefarad Haham Shlomo Amar yaptığı açıklamada,  mahkemenin vakanın özel durumunu dikkate alarak bu evliliğe izin verdiğini söyledi.

Amar, bu kararı  İsrailin dinci partisi Şas’ın ruhani lideri Haham Ovadia Yosef’in konu ile ilgili görüşlerine dayanarak aldıklarını ayrıca belirtti.

Mahkemenin bu kararının bugüne kadar İsrail’de  ve dünyada bu kuraldan dolayı evlenemeyen birçok çiftin önünü açacağı söyleniyor.