Piyasalar neyi satın alıyor?

Uluslararası piyasalar, yine AB politika yapıcılarının krize çözüm yönünde adım atacağı beklentisini satın alıyor

Ekonomi
1 Ağustos 2012 Çarşamba

Uluslararası piyasalar, Avrupa Birliği (AB) politika yapıcılarının borç krizine çözüm yönünde adım atacağı beklentisini satın alıyor. Asya hisse senetleri, yükselişini üçüncü güne taşırken, bölge tahvil riski düştü. Mısır fiyatları ise, ABD’nin orta-batı bölgesindeki kuraklığın sürmesi ile birlikte yeniden rekor seviyeye çıktı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, geçen hafta yüzde 0,6’lık kayıp yaşadı. Japonya’da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0,7 yükseldi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, endeksin geçen hafta yüzde 1,7’lik rallisinin ardından yüzde 0,4 düştü. Asya Pasifik bölgesi tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyeti son üç ayın en düşük seviyesine indi. Euro dolar karşısında yüzde 0,3 değer kaybederek üç haftanın zirvesinden gevşedi. Bakır ve soya fasulyesi vadeli kontratları yüzde 2’nin üzerinde yükseldi.

Japonya’da sanayi üretimi haziran ayında beklenmedik bir düşüş gerçekleştirirken, Güney Kore’de imalat sanayi güveni üç yılı aşkın dönemin en düşük seviyesine indi.

Melbourne’de UBS AG’nin Avustralya biriminden yatırım strateji müdürü George Boubouras, Euro için güçlü bir siyasi ve finansal irade var yorumunu yaparak ve AB’deki zorlukları çözmeye yönelik adımlar, gelecekte sürdürülebilir bir ralli için fırsat yaratacak değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankasından alınan bilgiler doğrultusunda, Draghi’nin önerisi, Avrupa kurtarma fonunun ülke tahvillerini birincil piyasada alması ve Avrupa Merkez Bankasının ikincil piyasada tahvil alarak bunu desteklemesi ile rekor seviyedeki AMB faizinin sisteme geçişinin sağlanmasını içeriyor. Yetkililerden biri, AMB’nin faizleri daha da indirmesi ve bankalara uzun vadeli kredi konularının da tartışıldığını söyledi.